:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 19, 2023   15:59

0

46

Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom", rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

On  je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

,,Neću odustati od svojih napora da to postignem", naveo je Gutereš.

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, ,,otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima".

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

,,Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije", rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme. 

Gutereš je ocenio da se svet sve više približava ,,velikom rascepu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.
      
Gutereš je rekao da je zbog toga potrebna promena "međunarodne finansijske arhitekture" da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Na opštoj debati Generalne skupštine UN učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

Aktuelno

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva