:

:

TV Most

clock

April 26, 2022   12:30

0

179

Gutereš pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i pronalaženje mirnog rešenja

Neophodno je stvoriti uslove za dijalog o Ukrajini i prekid vatre, izjavio je danas u Moskvi generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

 

"Danas smo svedoci teške situacije u Ukrajini, imamo različita tumačenja onoga što se tamo dešava. Ali to ne ograničava mogućnost ozbiljnog dijaloga", rekao je Gutereš, prenosi RIA Novosti.

Gutereš je izjavio i da UN želi da smanji uticaj borbi u Ukrajini na snabdevanje hranom u drugim delovima sveta, a Lavrov je naveo da će razgovarati o „situaciji oko Ukrajine koja deluje kao katalizator velikog broja problema koji su se nagomilali poslednjih decenija u evroatlantskom regionu“, navodi AP.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je spreman da u potpunosti mobiliše resurse te organizacije za spasavanje života i evakuaciju ljudi iz opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja.

"Hiljadama civila je preko potrebna humanitarna pomoć za spasavanje života, a mnogi su se evakuisali", rekao je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Lavrovim, prenosi agencija Rojters.

Evakuaciju civila i isporuku pomoći u Ukrajini moraju pomoći sve strane, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Hitno su nam potrebni humanitarni koridori koji su zaista bezbedni i efikasni i koje svi poštuju, kako bismo evakuisali civile i pružili preko potrebnu pomoć," poručio je Gutereš nakon razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, prenosi agencija TASS.

Predložio je "uspostavljanje humanitarne kontakt grupe" koju bi činile UN, Rusija i Ukrajina kako bi se uspostavio siguran prolaz za evakuaciju civila i isporuku pomoći.

Gutereš je poručio da su UN spremne da u potpunosti mobilišu svoje ljudske i logističke resurse kako bi pomogli u spasavanju života u Marijupolju.

Takođe je predložio koordiniran rad sa Crvenim krstom kako bi se omogućilo da oni koji se kriju u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju odu.

Govoreći o izveštajima o mogućim "ratnim zločinima" u Ukrajini, Gutereš je rekao da je zabrinut i da je potrebna nezavisna istraga.

Planirano je da se u toku dana sastane i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nakon današnje posete Moskvi, Gutereš bi ove nedelje trebalo da poseti ukrajinsku prestonicu Kijev, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

Antonio GuterešSergej LavrovRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva