:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2022   20:10

0

132

Gutereš pozvao Rusiju i Ukrajinu da pokažu "duh kompromisa"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas u Lavovu Rusiju i Ukrajinu da pokažu "duh kompromisa" kako bi osigurali nastavak sprovođenja sporazuma koji je Ukrajini omogućio da nastavi izvoz žitarica iz crnomorskih luka.

Gutereš je nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je 21 brod u skladu sa sporazumom otplovio iz ukrajinskih luka za manje od mesec dana, a 15 je otišlo iz Istanbula za Ukrajinu da utovare žito i druge zalihe hrane, preneo je Rojters.

"Od ruske invazije na Ukrajinu, bio sam jasan: nema rešenja za globalnu prehrambenu krizu bez osiguravanja potpunog globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima i ruskoj hrani i đubrivima", poručio je Gutereš na konferenciji za novinare u Lavovu.

Dodao je da su potpisnici sporazuma radili profesionalno i u dobroj nameri da bi hrana mogla da nastavi da se prevozi.

"Apelujem da se tako nastavi i da u duhu kompromisa prevaziđu sve prepreke i trajno reše sve poteškoće", poručio je Gutereš i dodao da su inicijative u konfliktnim situacijama krhke i da moraju stalno da se neguju.

Prema okvirnom sporazumu od 22. jula uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina je početkom avgusta mogla da nastavi izvoz žitarica iz crnomorskih luka, a što je bilo u zastoju pet meseci.

"U međuvremenu videli smo znake da globalna tržišta hrane počinju da se stabilizuju. Ali hajde da nemamo iluzije - dug je put pre nego što se ovo pretoči u svakodnevni život ljudi u njihovoj lokalnoj pekari i na njihovim pijacama", poručio je generalni sekretar.

Takođe, kako je rekao, dotok hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije u većim količinama ključan je za dalje smirivanje tržišta roba i snižavanje cena.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

GuterešRusijaUkrajinažito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva