:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

April 26, 2022   19:29

0

119

Gutereš se sastao s Putinom u Moskvi,prethodno i s Lavrovim

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Ranije je saopšteno da tokom putovanja u Rusiju generalni sekretar UN planira da razgovara o situaciji u Ukrajini, posebno stavljajući fokus na Marijupolj i fabriku "Azovstalj", prenosi agencija TAS S.

Ovaj sastanak ruskog predsednika i generalnog sekretara UN prvi je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Ranije tokom dana, Gutereš se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Putin: LNR i DNR nezavisne po uzoru na kosovki presedan

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da su samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

"Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali“, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti "jer je presedan stvoren“.

Putin se u februaru, posle vanrednog sastanka Saveta bezbednosti, obratio građanima Ruske Federacije i izjavio da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR. Nakon što je potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR, Putin je naložio da Oružane snage Ruske Federacije obezbede održavanje mira u DNR i LNR.

Izvor: T a n j u g; Foto: TASS

GuterešPutinLavrovUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva