:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Avgust 01, 2022   19:43

0

147

Gutereš: Svet je na korak od nuklearnog uništenja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da je "čovečanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procenu udaljeno od nuklearnog uništenja".

Gutereš je ovo rekao na otvaranju dugo odlagane konferencije na visokom nivou o reviziji značajnog 50-godišnjeg sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) s ciljem da se konačno postigne da svet bude bez nuklearnog oružja, prenosi AP.

Generalni sekretar UN je kao rizike posebno naveo rat u Ukrajini i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji, dva regiona "koja su na korak od katastrofe" i ukazao da se sastanak održava "u kritičnom trenutku za naš kolektivni mir i bezbednost", u trenutku nuklearne opasnosti neviđene još od vrhunca Hladnog rata.

Prema njegovim rečima, konferencija je "prilika da se donesu mere koje će pomoći da se izbegne katastrofa i da se čovečanstvo postavi na novi put bez nuklearnog oružja".

Gutereš je predočio da se skoro 13.000 komada nuklearnog oružja nalazi u arsenalima širom sveta, a zemlje koje traže "lažnu bezbednost" troše stotine milijardi dolara na "oružje sudnjeg dana".

"Sve ovo događa se u vreme kada rizici od proliferacije rastu, a mehanizmi za sprečavanje eskalacije slabe. Krize sa nuklearnim prizvukom tinjaju od Bliskog istoka i Korejskog poluostrva do Ukrajine", rekao je Gutereš.

On je pozvao učesnike konferencije da hitno ojačaju i reafirmišu 77-godišnji sporazum protiv upotrebe nuklearnog oružja, da neumorno rade na eliminaciji nuklearnog oružja sa novim obavezama za smanjenje arsenala i da promovišu miroljubivu upotrebu nuklearne tehnologije.

"Buduće generacije računaju na vašu posvećenost da nas sklonite sa ivice ponora. Ovo je naš trenutak da se suočimo sa ovim fundamentalnim testom i jednom zauvek ukonimo pretnju od nuklearnog uništenja", poručio je Gutereš učesnicima konferencije.

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je danas da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad.

"Čak i na vrhuncu Hladnog rata SAD i Sovjetski Savez su bili u stanju da rade zajedno na održavanju naše zajedničke odgovornosti da se osigura strateška stabilnost", poručio je Bajden i ukazao da i Kina takođe ima odgovornost kao država sa nuklearnim oružjem da se uključi u pregovore koji će "smanjiti rizik od pogrešnih procena" i pozabaviti se destabilizujućom vojnom dinamikom.

U međuvremenu, prvi čovek iranskog sektora za atomske energije Mohamed Eslami rekao je da je Iran uvek ponavljao da je njegov nuklearni program namenjen samo za civilne svrhe.

Indija i Pakistan su nuklearne sile koje se nisu pridružile NPT, kao i Severna Koreja, koja je ratifikovala sporazum, ali je kasnije objavila da se povlači.

Veruje se da Izrael koji nije potpisao sporazum ima nuklearni arsenal, ali nije to potvrdio, ali ni negirao.

Putin: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika

Putin je u pismu upućenom učesnicima konferencije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da će Rusija kao država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i jedan od njegovih garanta dosledno pridržavati slova i duha Ugovora", saopšteno je iz Kremlja.

"Mi polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti i zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice", naglasio je predsednik Rusije.

Istakao je da je NPT za više od pola veka svog postojanja jedan od ključnih elemenata međunarodnog sistema bezbednosti i strateške stabilnosti, preneo je Tas.

Kako je ocenio, obaveze koje on predviđa u sferama neširenja, razoružanja i miroljubive upotrebe nuklearne energije u potpunosti zadovoljavaju interese i nuklearnih i nenuklearnih država.

"Uvereni smo da sve zemlje koje se ponašaju u skladu sa NPT treba da imaju pravo pristupa civilnoj nuklearnoj energiji bez ikakvih dodatnih uslova. Spremni smo da podelimo sa partnerima naše iskustvo u oblasti nuklearne energije", naveo je Putin.

Blinken: Nuklearno oružje samo u izuzetnim okolnostima

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na konferenciji da bi SAD razmotrile mogućnost upotrebe svog nuklearnog arsenala samo u izuzetnim okolnostima.

Dok god postoji nuklearno oružje, osnovna uloga američkog nuklearnog oružja biće odvraćanje nuklearnih napada na SAD ili na njihove saveznike i partnere, rekao je Blinken u sedištu UN u Njujorku na revizijskoj konferenciji potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, povratak nuklearnom sporazumu iz 2015. ostaje najbolji ishod za SAD, Iran i svet, navodi Rojters.

Blinken je ponovio američko upozorenje da se Severna Koreja sprema da izvede sedmi nuklearni test.

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Vašington spreman da razgovara sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko "Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad".

Naglasio je i da Kina takođe ima odgovornost kao država sa nuklearnim oružjem da se uključi u pregovore koji će "smanjiti rizik od pogrešnih procena" i pozabaviti se destabilizujućom vojnom dinamikom.

U međuvremenu, prvi čovek iranskog sektora za atomske energije Mohamed Eslami rekao je da je Iran uvek ponavljao da je njegov nuklearni program namenjen samo za civilne svrhe.

Indija i Pakistan su nuklearne sile koje se nisu pridružile Sporazumu, kao i Severna Koreja, koja je ratifikovala dokument, ali je kasnije objavila da se povlači.

Veruje se da Izrael koji nije potpisao Sporazum ima nuklearni arsenal, ali nije to potvrdio, ali ni negirao.

Izvor: T a n j u g

Antonio Guterešnuklearno oružjeEntoni BlinkenVladimir Putin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva