:

:

TV Most

Foto: CINS

clock

Mart 22, 2020   10:14

0

156

Guvernerka NBS: Dinar stabilan, dovoljno deviznih rezervi i u zemlji i u inostranstvu

Dinar će i dalje biti stabilan, promena ne samo da nema već NBS gotovo da nije ni morala da interveniše, rekla je za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

 

Od početka godine NBS je prodala svega 215 miliona evra od čega je 90 prodala kada su građani burno reagovali tokom prva dva dana zbog pojave koronavirusa.

Kada je početna reakcija prošla, i građani uvideli da nema potrebe za brigom jer je NBS spremna da održi sistem stabilnim pritisak je prestao, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. 

Guvernerka je rekla da će reagovati tako da se očuva stabilnost valute ali i celog sistema i da raspolažemo sa dovoljnim deviznim rezervama i u zemlji i u inostranstvu.

"Ima dovoljno u gotovini i u dinarima i u devizama, i za štediše i za tekuće potrebe. Takođe, ako bude potrebe sredstva mogu da se povuku i iz deviznih rezervi koje se nalaze u inostranstvu", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Što se kredita tiče, guvernerka NBS kaže da nisu čekali da se građani boje već su snizili referentnu kamatnu stopu.

"Prva od mera je, na predlog predsednika Vučića, da na tri meseca zamrznemo dospele obaveze za sve. To važi i za privredu i za građane, i za fizička pravna lica i za preduzetnike", naglasila je guvernerka Tabaković.

Prema rečima guvernerke banke će produžiti rok za otplatu kredita.

"Građani mogu a ne moraju da koriste ove mogućnosti a banke moraju da se tome prilagode. NBS je pripremio mehanizme u skladu sa potrebama bankarskog sistema", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS je za RTS naglasila da je sada važno da sačuvamo i ljude i sistem jer će oni podizati privredu kada ova situacija prođe.

Izvor: RTS

NBSJorgovanka Tabaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva