:

:

TV Most

Foto: Panama Today

clock

Januar 25, 2019   8:57

0

311

Gvaido: Amnestija je na stolu

Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika Venecuele, poručio je da je amnestija na stolu za svakog ko je voljan da pomogne da se ta zemlja vrati ustavnom poretku. Priznale su ga SAD, Kanada i većina zemalja Latinske Amerike. Nikolas Maduro, uz koga je vojska, prekinuo je diplomatske odnose s Vašingtonom.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido rekao je da će razmotriti mogućnost amnestije za predsednika Nikolasa Madura i njegove saradnike ako pomognu da se Venecuela vrati demokratiji.
Gvaido, inače predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, rekao je to u četvrtak venecuelanskoj televiziji, u svojoj prvoj javnoj izjavi otkako se u sredu proglasio za privremenog predsednika zemlje.

Prema njegovim rečima, amnestija je "na stolu" za svakog ko je voljan da pomogne da se Venecuela vrati ustavnom poretku.

SAD, Kanada i više od 12 latinoaemeričkih zemalja pružilo je podršku Gvaidu, dok Maduro – koji između ostalog ima podršku Rusije i Turske, kao i vojske Venecuele – ne pokazuje spremnost da odustane od vlasti i ističe da je demokratski izabran.

Maduro optužuje SAD da su podržale pokušaj puča protiv njega, zbog čega je prekinuo diplomatske odnose sa tom zemljom, inače najvećim trgovinskim partnerom Venecuele.

U međuvremenu, Stejt department je u četvrtak naložio nižim diplomatama i osoblju ambasade SAD u Venecueli da napuste tu zemlju, prenosi danas AP.

Stejt department je saopštio da ovaj korak preduzima iz bezbednosnih razloga, ali da će američka ambasada u Karakasu ostati otvorena.

Do ovog poteza dolazi nakon što je administracija predsednika SAD Donalda Trampa odbacila Madurov nalog o raskidu diplomatskih odnosa sa SAD i odlasku američkih diplomata iz Venecuele do vikenda.

Američka administracija je saopštila da Madurov nalog nije legalan jer ga SAD više ne priznaju za legitimnog lidera Venecuele.
Izvršni direktor nevladine organizacije "Penal forum" Alfredo Romero saopštio je da je broj ljudi koji su uhapšeni tokom protesta u Venecueli, koji su počeli 21. januara, dostigao 364, prenosi Tas.

Veliki antivladini skupovi koje je organizovala opozicija održani su u Venecueli 23. januara, a u nekim regionima su bili praćeni sukobima sa bezbednosnim snagama, što je dovelo i do žrtava.

Prema podacima nevladinih organizacija, ubijeno je 26 demonstranata.

Izvor: RTS

venecuelaprotestiMaduroSADGvaido
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva