:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 29, 2019   14:11

0

213

Gvaido: Mirna tranzicija je moguća, kao i amnestija za Madura

Opozicioni pokret Venecuele može da ostvari mirnu tranziciju vlasti i na kraju održi slobodne izbore, izjavio je lider tog pokreta Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika Venecuele. 

Huan Gvaido je dodao da bi predsedniku Nikolasu Maduru i pripadnicima oružanih snaga mogla da bude dodeljena amnestija, kao deo "tranzicije ka demokratiji". 

"Uvereni smo da možemo da ostvarimo mirnu tranziciju - tranziciju i na kraju slobodne izbore", rekao je Gvaido u intervjuu za Si-En-En, koji je vođen na španskom jeziku, a preveden na engleski jezik. 

On je dodao da opozicioni pokret mora da upotrebi veliki pritisak kako bi "diktator otišao", formira tranzicionu vladu i održi slobodne izbore, preneo je Rojters. 

Upitan da li je moguća vojna opcija u Venecueli, Gvaido je rekao da su sve opcije na stolu. 

U intervjuu, koji je dao nakon što je juče Vašington venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirao sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara, Gvaido je rekao i da je više puta razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Gvaido je proglasio sebe za privremenog predsednika 23. januara, što je Maduro odmah okarakterisao kao puč u organizaciji Vašingtona.

U međuvremenu su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj i Albanija i neke zemlje EU priznale Gvaida, dok Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, Salvador i Turska podržavaju Madura.

Izvor: Танјуг

GvaidoMaduraVenecuelaamnestija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva