:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2019   18:18

0

190

Hačison: Bez letelica F-35 ako Turska kupi S-400

SAD ne može da dozvoli Turskoj da leti F-35 letelicom ili da pomogne proizvodnjom svojih F-35 letelica ako Ankara kupi ruski sistem vazdušne odbrane, izjavila je američka ambasadorka u NATO-u Kej Bejli Hačison.

"Doći će do neslaganja sa sistemom F-35, ne možemo da dozvolimo da ovaj ruski sistem u Alijansi utiče na F-35 ili ga destabilizuje", rekla je Kej Bejli Hačison, preneo je Rojters.

SAD su u više navrata tvrdile da S-400 nisu kompatibilni sa NATO sistemima i upozorile Tursku na sankcije i druge posledice u slučaju kupovine ovih raketnih sistema.

Posle brojnih spekulacija, turski predsednik Erdogan potvrdio je da će Turska u julu dobiti od Rusije sistem protivvazdušne odbrane S-400. 

Erdogan kaže da Turska nije zemlja koja treba da pregovara s drugim državama, da traži dozvolu ili da se povinuje pritiscima, kada je reč o njenim potrebama za samoodbranom.

"Mi ćemo, nadam se, narednog meseca početi da dobijamo protivvazdušni odbrambeni sistem S- 400 koji smo kupili od Rusije'', kaže Erdogan.

Očekuje se da Erdogan raspravlja o toj temi s američkim predsednikom Trampom, na samitu G20 u Japanu, krajem nedelje. 

Izvor: Танјуг, RTS

SADTurskaS-400Hačison
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva