:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   12:05

0

165

Hadžić na privremenoj slobodi stigao u Srbiju


Avion u kome se nalazio Hadžić sleteo je nešto posle 23.00 sata na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Ispred njegove kuće u Novom Sadu tokom večeri bio je okupljen veliki broj novinara i foto reportera koji su mogli da vide Hadžića u policijskom vozilu kojim je dovežen iz Beograda.

Na aerodromu je takođe bilo više novinarskih ekipa, kojima međutim nije bilo omogućeno da snime izlazak Hadžića iz aviona, ali je primećeno pojačano prisustvo policije.

Kako je ranije danas izjavio advokat Zoran Živanović Hadžića nisu mogli na aerodromu da dočekaju ni on ni članovi porodice, navodeći da će ga policija sa piste direktno prebaciti u Novi Sad.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije danas da je za vreme boravka u Srbiji država dužna da obezbedi da se Hadžić adekvatno leči, ali i da država vrši kontrolu i nadzor njegovog kretanja dok se nalazi u Novom Sadu i da o tome izveštava Haški tribunal.

On je naglasio će obaveze koje je država preuzela davanjem garancija za Gorana Hadžića u potpunosti ispoštovati.

"On (Hadžić) je obavezan da bude u svojoj kući od 23 sata uveče do sedam sati ujutru. Ukoliko bude potrebe da ide u zdravstvene ustanove to će takođe biti pod nadzorom i kontrolom i tome ćemo izveštavati Tribunal", rekao je Ljajić.

Živanović je ranije danas rekao da će se po dolasku u Srbiju Hadžić javiti domaćim lekarima, a ukoliko to bude potrebno, lečiti i u zemlji.

Živanović je rekao da Hadžić ima tumor na mozgu, da je moguća samo palijativna terapija kojom bi se usporilo napredovanje bolesti, a da bi u maju trebalo da se obavi kontrola zdravstvenog stanja i dalji postupak.

Živanović je podsetio da su Hadžiću postavljeni uslovi da stalno boravi u Novom Sadu, da ga svakodnevno posećuje srpska policija, da ne komunicira sa medijima i ne kontaktira sa žrtvama i svedocima.

Hadžićev branilac je dodao da u ovom trenutku Haški tribunal i dalje odlučuje o zahtevu tužilaštva, koje traži da se postupak protiv Hadžića nastavi i da se očekuje ta odluka.

Haški tribunal prihvatio je žalbu Hadžića osumnjičenog za ratne zločine i doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja, a bivši predsednik RSK treba da se vrati u Hag do kraja maja, saopšteno je ranije iz Tribunala.

Hadžić je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995., a uhapšen je u julu 2011. na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012., a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva