:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 14, 2020   8:55

0

231

Haftar napustio pregovore u Moskvi, nastavljeni sukobi u Libiji

Komandant Libijske narodne armije Halifa Haftar napustio je pregovore o mirovnom sporazumu između zaraćenih strana u Libiji koji su se održavali u Moskvi.

Haftar je napustio pregovore bez potpisivanja sporazuma, javio je Tas, pozivajući na rusko ministarsto spoljnih poslova.

Ministar Sergej Lavrov je rekao da je međunarodno priznata vlada na zapadu premijera Fajeza el Saradža potpisala sporazum.

Sinoć je objavljeno da je Haftar zatražio "više vremena za razmišljanje". 

U međuvremenu su počeli oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji Haftarova vojska je proglasila spremnost i opredeljenje za pobedu.   

Pregovori zaraćenih strana u Libji održani su uz posredstvo Rusije i Turske. Te dve zemlje su pozvale strane da okončaju rat i otvore put pronalasku rešenja kojim će se stabilizovati situacija u Libiji.

Libija je već devet meseci razapeta između dve strane.

Na istoku glavnu reč vodi Libijska nacionalna armija, predvođena generalom Haftarom – koga podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je na zapadu međunarodno priznata vlada premijera Fajeza el Saradža sa sedištem u Tripoliju, koju vojno podržava Turska.

Izvor: RTS

Kalifa HaftarLibijska narodna armijaMoskva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva