:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 31, 2019   22:14

0

243

Hag briše dokaze i tragove laži o srpskoj krivici

Namernim lomljenjem delova mina - jedinih materijalnih dokaza zločina na sarajevskoj pijaci Markale, u Haškom tribunalu ne samo što su uništeni dokazi u postupcima koji još nisu završeni, već su uklonjeni i tragovi brojnih lažiranja i manipulisanja u režiji tužilaštva i suda u Hagu. U slučaju "Markale", ali i brojnim drugim predmetima, utvrđene su zloupotrebe dokaza kako bi se Srbi okrivili za zločin.

Da su u Hagu dokazi naveliko "štimovani" potvrđuje, za "Novosti", veštak balističar Zorica Subotić. Ona je sa kolegom Miletom Poparićem predano izučila dokazni materijal iz predmeta "Markale 1 i 2", posle čega je napisan obiman elaborat kojim je ukazano na brojne neistine, nedoslednosti i zloupotrebe haškog tužilaštva.

- Naša analiza urađena na osnovu serijskog broja pojedinih komponenti, načina punjenja i drugih parametara pokazala je da stabilizator mine od 120 milimetara, koji smo veštačili, ne odgovara dokumentaciji koju je tužilaštvo dostavilo - kaže Subotić. - Ni danas nemam sumnje da je neko u haškom depou silom i uz pomoć alata odvrtao stabilizatore kako bi diskreditovao naše zaključke. U predmetu "Markale 2" sva foto, video i ostala dokumetacija odnosila se na dva stabilizatora, koji su veštačeni selektivno i po potrebi.

Subotićeva kaže da je u Hagu zabeležen veliki broj ovih slučajeva. Kao dokaz beskrupulozne manipulacije dokazima ona navodi rotiranje skica sa mesta zločina, inače jednog od najvažnijih dokaza u svakom krivičnom postupku. U Hagu su mape namerno okretane i do 60 stepeni u odnosu na mapu grada. Time je stavljen potpis na nameru da se odgovornost pripiše srpskoj strani.

- Ni u jednom slučaju minobacačkih dejstava, koja smo veštačili, nije se dogodilo da se naši zaključci poklope sa tehničkom dokumentacijom Tribunala, koja je ukazivala na odgovornost Srba. Ovo važi i za slučaj "Markale 1 i 2" - tvrdi sagovornica "Novosti".

Veštaci za balistiku Zorica Subotić i Mile Poparić, posle obimne ekspertize, nedvosmisleno su utvrdili da ljude na sarajevskoj pijaci nije ubio projektil doleteo sa srpskih položaja, već dve eksplozivne naprave, po svemu sudeći, daljinski aktivirane. Njihova analiza dokumenata sa svedočenjima detalja istrage Unprofora i sarajevskog Centra službi bezbednosti, kao i video i foto zapisa, dokazala je i ozbiljne manipulacije ovim zločinom.

Stručnjaci za balistiku, između ostalog, utvrdili su da mina na pijacu nikako nije mogla da doleti na mesto gde je aktivirana, a da prethodno ne naiđe na prepreku, ali i da toliko veliki broj žrtava nije mogao da nastane od ekspolozije projektila koji u sebi ima svega 2,6 kilograma eksploziva.

Masakr na sarajevskoj pijaci više puta je prethodnih godina doveden u vezu sa tadašnjim vrhom Armije BiH i Alijom Izetbegovićem. O tome je u Hagu svedočio i bivši pripadnik njegovog obezbeđenja, koji je tvrdio da su ovaj zločin organizovali bošnjački generali uz blagoslov reisa Mustafe Cerića. Njihov cilj je bio konstruisanje povoda kako bi se izazvala intervencija međunarodne zajednice. Priprema za "Markale" izvedena je nekoliko dana ranije na Dobrinji, gde su na igralište pale četiri mine. Izetbegović je posle toga dobio uveravanja da će se svet uključiti u bosanski sukob ukoliko se takvi incidenti ponove.

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) Olufemijem Elijasom o formiranju informacionog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi tribunala.

Razgovarali su i o mogućnosti premeštaja srpskih zatvorenika u zemlje u kojima će imati bolje uslove, kao i o inicijativi da služe kaznu u Srbiji.

Izvor: Novosti

Haški sudBiHMerkaledokazi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva