:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2020   12:58

0

99

Hag: Dodatno pristupanje Haradinaja Sudu 8. januara

Specijalizovana veća Kosova u svom kalendaru za narednu godinu, naznačila su 8. januar kao dan dodatnog pristupanja sudu zamenika predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja.

Prethodno su mediji objavili da će dodatna Statusna konferencija biti održana 7. ili 8. januara.

Inače, u kalendaru je potvrđeno i da Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, neće raditi od ponedeljka 21. decembra do 1. januara, odnosno do ponedeljka 4. januara, koji je prvi radni dan sledeće godine.

U periodu zimske pauze sud neće držati statusne konferencije, niti će se raspravljati bilo kakvi zahtevi izuzev baš hitnih, poručio je sudija Nikola Giju.

Haradinaj se juče pojavio prvi put pred sudom, nakon potvrđivanja optužnice, i tom prilikom se nije izjasnio o krivici po optužbama Specijalizovanog tužilaštva za opstrukciju rada suda i uticaj na svedoke. Za to će imati rok od 30 dana, u skladu sa propisima.

Obraćajući se sudu, Haradinaj je optužio Tužilaštvo da "pokušava da skrene pažnju sa svoje odgovornosti" i krivicu za curenje poverljivih dokumenata "svali na Kosovo i građane Kosova".

"Ne radi se o nekoliko listova, tu je bilo na hiljade stranica. A mi, kao organizacija veterana, nismo imali pristup tim dokumentima. Umesto mene, na ovom mestu bi trebalo da budu ljudi iz Tužilaštva, možda i neki od onih koji su ovde prisutni danas. To nije pravda, apsurdno je na nas svaljivati krivicu za greške koje je pravilo Tužilaštvo", rekao je Haradinaj.

On je ponovio da osporava nadležnost suda i mandat tužilaštva u Hagu.

Haradinaj je optužio Specijalizovano tužilaštvo da je selektivno, politički nastrojeno i pristrasno i da mu je cilj da "ukalja obraz oslobodilačkog rata".

"Ubeđen sam i da su korumpirani. Kako bi svi ti materijali uopšte mogli da izađu iz njihove kancelarije", upitao je on.

Haradinaj je obraćanje završio obaveštenjem da se tokom postupka neće oglašavati, već će umesto njega to činiti branilac koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Kada je reč o optužnici protiv Haradinaja, on se tereti za ometanje službenih lica putem ozbiljnih pretnji, ometanje službenih lica učešćem u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja tajnih informacija, kršenje tajnosti postupak putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj, potvrđenom optužnicom se terete da su  od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

"Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u odluci suda.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, zbog toga je Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Konkretno, optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno za - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Izvor: Kosovo online

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva