:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2020   15:56

0

133

Hag: Mustafa nije tražio ukidanje pritvora, niti ga osporavao

Nekadašnji komadant u OVK Saljih Mustafa do sada nije osporavao razloge zbog kojih mu je određen pritvor u Hagu, niti je tražio od Specijalizovanih veća Kosova, poznatog i kao Sud za zločine OVK, da mu ukinu pritvor i omoguće odbranu sa slobode.

Ovo je konstatovao sudija za prethodni postupak, u nalogu koji je danas objavio sud, podsećajući na svoju dužnost da po protokolu svaka dva meseca preispita razloge za pritvor, u kojem se Mustafa nalazi od hapšenja 24. septembra.

Sudija je tim povodom dao nalog Specijalizovanom tužilaštvu Kosova i Mustafinoj odbrani da do petka, 20. novembra, podnesu pisana izjašnjenja o razlozima za ukidanje, odnosno produženje pritvora.

Odluku o pritvoru sudija treba da donese do 24. novembra.

Mustafa je prvi pripadnik OVK koji je uhapšen i izručen Specijalizovanim većima radi suđemja po optužbama za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Brani ga advokat Julius von Bonea, kojeg mu je sud postavio po službenoj dužnosti.

Mustafa je bio komandant gerilske jedinice "BIA", jedinice unutar operativne zone Lab OVK.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna, a objavljena je 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferenciji krajem oktobra negirao krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Izvor: T a n j u g

Saljih MustafaOVKHag
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva