:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

April 30, 2021   9:48

0

193

Hag: Nova statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja danas u 11 sati

Nova statusna konferencija u procesu protiv lidera Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja biće održana u Hagu danas u 11 časova, najavljeno je iz Specijalizovanih veća.

 

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je na ročištu održanom 30. marta rekao da se tim tužilaštva nalazi se na Kosovu i sprovodi dodatnu istragu. Takođe je dodao da je planirano je da im se pridruži još jedna ekipa stručnjaka.  

Haradinaju i Gucatiju sudija Giju je produžio pritvor 26. aprila.

Specijalni tužilac podneo je spis sa dokazima u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija 9. aprila. U podnetom spisu su navedeni dokazi na osnovu kojih je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Gucatija i Haradinaja i spisak svedoka.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini i prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka.

U optužnici se navodi da su na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su medijski prenosili i distribuirali informacija putem izjava na društvenim mrežama i na taj način neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Optuženi su po šest tačaka, dve se odnose na krivična dela protiv javnog reda - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, a četiri za krivična dela protiv pravosuša i javne uprave - zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

Izvor: Kosovo Onlajn

GucatiHaradinajSpecijalizovana većaOVKHag
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva