:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 11, 2019   15:32

0

49

Hag odbio prevremenu slobodu za Radislava Krstića

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je da pusti na prevremenu slobodu generala Vojske RS Radislava Krstića, iz zatvora u Poljskoj gde služi kaznu od 35 godina, na koju je pravosnažno osuđen 2004. godine zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Predsednik Mehanizma, u odluci koja je obavljena, navodi da Krstić nije još odslužio dve trećine kazne, što je prvi uslov Mehanizma za razmatranje prevremenog puštanja iz zatvora. Dve trećine kazne, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru Haškog tribunala, navršiće se 28. marta 2022. godine, naveo je Ađijus u svojoj odluci.

Ađijus je ovu odluku doneo povodom zahteva Poljske u kojoj Krstić služi kaznu zatvora i po čijem zakonu ima pravo da traži uslovni otpust još od septembra 2014. godine.

"Krstić još nije prihvatljiv za razmatranje prevremenog puštanja na slobodu i za mene je odsustvo bilo kakvih ubedljivih ili izuzetnih okolnosti, dovoljno da se odbije njegov zahtev", naveo je Ađijus.

Podseća da je pored ovog opšteg uslova, za prevremeno puštanje na slobodu potrebno da se ispuni još niz njih koji će potom biti razmatrani.

Krstić je uhapšen 2. decembra 1998. godine u Bosni i Hercegovini i prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu. Sve navode optužbe za genocid u Srebrenici i ratne zločine je negirao.

Prvostepenom presudom 2001. godine bio je osuđen na 46 godina zatvora, ali je tu predusu preinačilo Žalbeno veće suda 2004. godine i pravosnažno ga osudilo na 35 godina zatvora, oslobodivši ga optužbi za genocid.

Pravosnažno je osuđen za vršenje progona, zločina protiv čovečnosti i ubistava kao i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Potom je upućen na služenje kazne u Velikoj Britaniji, gde su ga 2010. napala dvojica zatvorenika, prema pisanju medija – muslimana, a 2013. prebačen je u zatvor u Poljskoj.

Izvor: Танјуг

HagRadislav Krstić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva