:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 20, 2019   12:48

0

103

Han: Bez rešenja bilateralnih pitanja nema članstva u EU

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han ponovio je u Beču da bez rešenja bilateralnih problema nema članstva u EU i naglasio da je Severna Makedonija pozitivan primer u regionu da se problemi mogu rešiti. Severno-makedonski premijer Zoran Zaev istakao je da bi rešenje koje su Skoplje i Atina pronašli za dugogodišnji spor mogao biti ohrabrenje Beogradu i Prištini da nastave dijalog.

Johanes Han je, govoreći na skupu "Nove perspektive Severne Makedonije" u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), rekao da je trenutno Severna Makedonija jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susedima i da je time stabilnija od ostalih delova regiona.

"Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti EU, a moj odgovor je uvek isti – radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa zavisi od toga ko najbrže napreduje na tom putu", naveo je Han. 

"Počeli smo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i trenutno te zemlje su formalno najnaprednije na ovom putu, ali to ne isključuje mogućnost da će Severna Makedonija uspeti da nadoknadi zaostatak koji ima, jer je jedina zemlja koja nema nijedan bilateralni spor sa susedima. U strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan smo jasno rekli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte. Nismo spremni da uvozimo konflikte", poručio je Han.

Ukazao je da u Severnoj Makedoniji postoji i politička stabilnost, jer je opozicija spremna na dijalog u skupštini, što bi, kako je konstatovao, želeo i drugim zemljama regiona.

"U poređenju sa drugima situacija u Severnoj Makedoniji je bolja, jer se tamo opozicija ponaša kao prava opozicija, konstruktivna je i učestvuje u parlamentu u političkom životu na način kako se očekuje u jednoj zreloj demokratiji. Poslednji predsednički izbori su dokazali da je moguće zajednički napredovati", objasnio je Han.

Prvi korak članstvo u NATO-u, drugi korak EU 

Rekao je da je taj napredak urodio plodom i da najpre predstoji pristup Severne Makedonije NATO-u, što bi, kako je dodao, trebalo da se dogodi do iduće godine.

To jeste važan korak, ali, kako je konstatovao Han, još važniji je drugi korak, a to je evropska perspektiva.

Izrazio je nadu da će uspeti da uveri skeptične članice da se otvore pristupni pregovori sa Skopljem što pre i dodao da je uveren da će to uslediti još pre leta, te da će prva poglavlja moći da se otvore do kraja godine.

Najavio je da će se, u skladu sa novom metodologijom, otvoriti poglavlja 23 i 24, koja će biti i poslednja zatvorena u pristupnom procesu.

Ukazao je da su ta poglavlja važna i da njihovo otvaranje podstiče investicije, a kao primer je naveo Srbiju.

"U Srbiji smo nakon otvaranja tih poglavlja videli više ne samo evropskih već međunarodnih investicija, jer je postojala veća sigurnost pravnog razvoja i okruženja nego ranije", objasnio je Han.

Istakao je da je najveći izazov u regionu odliv mozgova i da to treba sprečiti kroz osnaživanje ekonomije, kreiranje radnih mesta i većom perspektivom.

Takođe je ukazao da, iako svi govore o Kini i Rusiji u regionu, najveći investitor je, po broju firmi, ipak EU, a i Austrija.

Zaev: Severna Makedonija primer drugima u regionu 

Severno-makedonski premijer Zoran Zaev objasnio je da je spor sa Grčkom rešen na način da su dve strane prihvatile da dele zajedničku istoriju.

"Kada smo prihatili da delimo zajedničku istoriju to nam je otvorilo mogućnost za budućnost. Sada smo zemlja sa novim imenom, našli smo rešenje za škakljivo pitanje o identitetu i imenu, ali na najbolji način za budućnost novih generacija u obe zemlje. Pronašli smo mogućnost kako da se priznamo, da razdvojimo Makedonce u dve zemlje. Mi smo stvarno severni deo istorijskog regiona. To je dobar primer rešenja koje može biti primenjeno na druge delove sveta sa istim problemima", rekao je Zaev.

Izrazio je nadu da će ovaj pozitivan primer doprineti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i kasnije reši i problem u Bosni i Hercegovini, što je ocenio veoma potrebnim za ceo region.

Zaev je rekao da je Severna Makedonija zemlja koja je otvorila dijalog sa opozicijom u traženju rešenja za sve probleme, izgradila društvo u kojem učestvuju sve manjine u gradnji zajedničkog života.

Naglasio je da sada Skoplje očekuje punopravno članstvo u NATO-u, jer će to Severnoj Makedoniji kao multietničkoj zemlji osigurati više stabilnosti i doneti sigurnost da neće više biti ratova, a to članstvo imaće i pozitivne efekte po ceo region.

Paralelno tome, dodaje, napreduje i na putu ka članstvu u EU, te da očekuje da će, i pored izbora za Evropski parlament, još ovog leta Skoplje moći da dobije pozitivno mišljenje za početak pristupnih pregovora.

Izvor: Танјуг

HanZaevSeverna MakedonijaEUNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva