:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 02, 2019   8:53

0

242

Han: Fon der Lajen želi geopolitičko pozicioniranje EU

Doskorašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker bio je veoma zainteresovan za finansijska i ekonomska pitanja, a nova Ursula fon der Lajen za geopolitičko pozicioniranje EU, ističe novi evropski komesar za finansije Johanes Han.

Han, kojem je ovo treći mandat kao evropskog komesara, u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung", naglašava da podržava taj put "od onog koji plaća, ka globalnom igraču".

Evropski komesar iz Austrije zadužen je, ovaj put, nakon što je u prvom mandatu bio komesar za regionalnu saradnju, a potom za susedsku politiku i proširenje, za budžet EU, i direktno podnosi izveštaj predsednici Evropske komsije.

Han je odbacio tvrdnje da birokratski aparat, za koji je nadležan, "guta" velike svote novca.

"To je jedan od brojnih mitova koji postoje o EU. Ukupno gledano troškovi za administraciju i osoblje, uključujući tekuća plaćanja, kao što su kirije i penzije, iznose svega 6,7 odsto budžeta", naglasio je on.

Rekao je da se kod utvrđivanja novog budžeta radi o utvrđivanju političkih težišta, koje donose "evropsku dodatnu vrednost", koje zemlje pojedinačno ne mogu postoći, a to su pitanja da li žele više zaštite životne sredine, bezbednosti, konkurentnosti privrede.

Govoreći o teškim pregovorima koja mu predstoje sa članicama EU, osvrnuvši se na Austriju, kaže da je razlika između onoga što želi Komisija, i što Austrija zamišlja, nešto što košta svakog građanina Austrije 10 centi dnevno.

Upitan zašto EU treba da ima isti budžet, nakon odlaska Velike Britanije, i zar nije logično smanjenje, Han je rekao da takav stav zastupaju pojedini netouplatnici kao što je Austrija.

"Više od 20 zemalja članice su mišljenja da bi budžet trebalo da ostane na nivou koji predlaže Evropska komisija. Zadaci ostaju isti i dobili smo još neke nove, i zato moramo pronaći razumni kompromis", poručio je on.

Ukazao je da, na primer, samo troškovi upravljanjem migracijama i zaštita spoljne granice, za šta se zalaže posebno Austrija, iznose u budžetu za 2021.do 2027.ukupno 34,9 milijardi evra, što je skoro tri puta više od izdataka za tu oblast u poslednjem višegodišnjem budžetu.

Takođe, dodaje, i za zaštitu klime neophodno je više troškova, ukupno 320 milijardi evra, što je za 60 milijardi više nego ranije.

Han podvlači da treba znati da se 80 odsto budžeta ponovo vraća u zemlje članice, koje same upravljaju tim novcem.

Upitan za dalje namere i da li želi da se dalje "penje" u karijeri, Han je kazao da namerava narednih pet godina da solidno i uspešno radi, a nakon toga, podseća imaće 67 godina, i ne namerava da nastavi.

Izvor: T a n j u g

Johanes HanEUUrsula fon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva