:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 29, 2019   14:43

0

236

Han: Ili ćemo izvesti stabilnost ili uvesti nestabilnost

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da će nastaviti da se zalaže za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jer smatra da je to i interes EU.

“Neću se umoriti od zalaganja za proširenje EU. Ne radi se samo o ljudima u Jugoistočnoj Evropi, već i o našim sopstvenim interesima. Ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost”, rekao je Han za nemački “Handelsblat” uoči samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Upitan da li ima smisla da EU primi balkanske zemlje odvojeno, zavisno od njihovog napretka ili bi bilo bolje da se sve one prime u jednom bloku kasnije, Han kaže da bi teoretski zajedničko pristupanje bilo bolja mogućnost, ali ne i praktično.

“To u praksi ne ide, jer mi ocenjujemo napredak zemalja pojedinačno. Ona zemlja koja se brže približava EU, ne sme da trpi što su druge zemlje sporije. Nadmetanje i među državama je dobro i podsticajno”, kaže Han.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja i pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti kod mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutovanja radikalnih ili čak terorističkih pristalica. “Balkanske zemlje su naši susedi, ne može i ne sme da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija”, rekao je Han.

Ukazao je i da evropski koncerni prilikom donošenja odluke o ulaganju veliku pažnju posvećuju poštovanju pravne države. “Primećujem da Folksvagen traži novu lokaciju za fabriku u Jugoistočnoj Evropi. Govori se o Srbiji kao o jednom od kandidata za to. Tu se nešto dešava. Folksvagen i drugi koncerni slede put razvoja pravne države. Odlučivanje za neku balkansku zemlju bi imalo veliko psihološko dejstvo. Trudim se da privučem firme u region”, rekao je Han.

Kao najveći uspeh na Balkanu Han vidi rešenje spora između Severne Makedonije i Grčke, a ukazuje da su se tokom dužeg vremenskog perioda mnoge stvari u regionu pozitivno razvijale. Ipak, dodaje, ima i koraka unazad koji se kasnije nadoknade. “Trvenja između Srbije i Kosova su primer za to. Na kraju stoji napredak. Naime, danas predsednici uzmu telefon i direktno razgovaraju, iako je dijalog uz posredovanje EU trenutno prekinut”, rekao je on.

Han smatra i da Bregzit neće imati neposredan uticaj na proširenje EU, ni pozitivan, ni negativan. “Niko u Evropi ne kaže da posle gubitka Velike Britanije moramo sada odmah da primimo više novih država u EU da bi kompenzovali taj izlazak. Isto je tako Bregzit mali razlog da se proces integracija Zapadnog Balkana zaustavi”, zaključio je Han.

Izvor: Танјуг

EUJohanes Han
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva