:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

April 25, 2020   10:12

0

173

Han najavljuje budžet EU sa snažnijom moći

Evropski komesar Johanes Han najavljuje budžet EU sa jasno snažnijom moći za naredne tri do četiri godine, u cilju uklanjanja posledica usled korona virus krize i preduzimanja potrebnih investicija.

Dosadašnji predlozi za idući višegodišnji budžet moraju se prilagoditi kako bi se Evropa stabilizovala, poručio je Han u izjavi agenciji APA.

Šefovi država i vlada naložili su u četvrtak Evropskoj komisiji da izradi prilagođeni nacrt budžeta i plan finansiranja fonda za obnovu.

„Ono što sa čim ćemo izaći je predlog modifikovanog budžeta koji predviđa, posebno u prve tri do četiri godine budžet sa jasno većim obimom investicija“, najavio je on.

Evropska komisija svoj predlog novog budžeta predstavice, kako kaže, najkasnije do sredine maja, a nakon toga uslediće pregovori sa članicama i Evropskim parlamentom.

Osnove predloga budžeta od februara mogu poslužiti kao osnova, pošto sadrže centralne teme, koje se nisu promenile, a koje su važni elementi ponovnog oživljavanja privrede.

"Toj osnovi treba dodati deo koji je potreban da bi se ponovo pokrenula EU, učinila još kompetitivnija, i otpornija na krize", objasnio je Han rekavši da se moraju proceniti i potrebe za finansiranje posledica korona krize.

Prema procenama Evropske komisije biće, za prve dve do tri godine, potrebna više gornja granica sopstvenih sredstava umesto dosadašnjih 1,2 odsto evropskog BDP-a.

Pozdravio je rezultat video samita, rekavši da je bio dobar dan pošto su svi šefovi država i vlada, iskazali spremnost za solidarnim delovanjem.

Uz to odustalo se od "toksičnih" evropskih obveznica i pošlo ka inovativnim rešenjima.

Ta rešenja, prema njegovim rečima, sadrže mogućnost da se pojačano novac sa međunarodnih finansijskih tržišta po ekstremno povoljnim uslovima Evropske komisije uzmu i onda kao krediti ili garancije proslede članicama i stave na raspolaganje različitim privrednim sektorima.

Iako kriza ima asimetrične efekte, ne bi trebalo iz nje snažni izađu još snazniji, a slabi još slabiji, naglasio je Han, ocenjujućii da bi to ugrozilo jedinstvo Unije, ali i oslabilo na kraju sve članice.

Izvor: Танјуг

HanEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva