:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 14, 2019   16:09

0

127

Han: Vučić me pitao koji razlog sad ima da nastavi dijalog sa Prištinom

Odlazeći evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, nakon što su blokirani pregovori za članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da mu nije jasno zašto bi bio dalje motivisan da ulazi u pregovore sa Prištinom.

Han je to kazao u intervjuu za Fajnenšel tajms, a list je ocenio da je takav stav udarac za EU koja je provela skoro 10 godina pokušavajući da bude medijator u razgovorima Beograda i Prištine.

Han je kazao da je do blokada pregovora došlo u momentu kada bi trebalo da se pojačaju napori da EU postane jači svetski igrač, kao i da gubljenje uticaja "u regionu za koji kaže da geografski i istorijski blizak EU ostavlja prostor koji bi mogli da popune Kina i Rusija.

On je dodao da je za njega najbolnije to što EU nije pokazala da se drži "principa partnerstva i odgovornosti" na koje se uvek poziva.

Prema njegovim rečima blokada je pogazila godine koje je Evropska komisija potrošila na uspostavljanje političkog okvira za postizanje sporazuma o pridruživanju i poslala lošu poruku lideri regiona.

"Proces pridruživanja zasnovan je na zaslugama i ako zemljama ne priznamo napredak, neće biti ni daljih podsticaja za reforme", rekao je Han.

Han je dodao da je ponosan na napredak postignut tokom njegove mandata u unapređenju veza između zemalja u regionu - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, i Srbije - koje se još uvek se bore za prevazilaženje ratova i nemira devedesetih.

"Sastanci lidera postali su uobičajeni", rekao je Han i pozdravio činjenicu da su lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije preuzeli inicijativu da se obavežu na ukidanje carinskih barijera u trgovini.

Izvor: Танјуг

HanVučićdijalog Beograda i PrištineEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva