:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Decembar 09, 2019   22:45

0

231

Handke: Nisam očekivao kampanju koja se vodi protiv mene

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, izjavio je večeras da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

"Voleo bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu da realizujem", rekao je Handke za RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dve decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, on je ocenio da je Nobel došao u pravo vreme.

"Ne znam zašto, ali osećam da je sada dobar trenutak za to", rekao je Handke.

Govoreći o promenama u Švedskoj kraljevskoj akademiji, odnosno navodima da dodela nagrade njemu predstavlja prekretnicu u Akademiji, rekao je da ne zna da li se nešto promenilo, ali da oseća novu energiju.

"Osećam nešto. Omladinu, mlade ljude, iako nemam ništa protiv starijih. Ako neki ljudi kažu da dodela nagrade meni predstavlja prekretnicu u Akademiji, za mene je to u redu, ali ja to ne bih mogao tako da kažem", rekao je Handke.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu osetio je mir, ali i da je to kratko trajalo, jer su krenuli napadi na njega.

"Kada sam čuo vest, kada me je sekretar Akademije pozvao telefonom osetio sam mir kao energiju, ali je onda u određenim trenucima postalo teško. Svi ti napadi, a nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore", rekao je austrijski nobelovac.

Upitan šta će uraditi s novčanim delom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još nema.

"To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gde je. Zaboravio sam ga u Francuskoj", rekao je Handke i dodao da se ništa neće promeniti nakon ove nagrade i da će nastaviti da piše i stvara kao i do sada.

I Hrvatska bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za književnost

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučilo je danas da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog, kako je saopšteno, "dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka".

To je Ministarstvo objavilo na svom Tviteru.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, našao se na meti kritika zbog svojih stavova Srbiji i Slobodanu Miloševiću.

Ceremoniji, kako je ranije saopšteno, neće prisustvovati ni ambasador Albanije, ni predstavnik Prištine.

Dodela Nobelovih nagrada biće održana sutra u Stokholmu.

Ni BiH neće prisustvovati dodeli nagrade Handkeu?

Kabinet Predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića informisao je danas ambasadu Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu.

"Ovim putem vas informišemo da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade u ime BiH, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona BiH", piše u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj, prenosi Klix.

Dan pred dodelu Nobela Handkeu ponovo kritike

Dan pred dodelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu ponovo su se oglasili kritičari koji ga optužuju da je podržavao Slobodana Miloševića i njegovu politiku, a u Stokholmu je večeras organizovan i panel, na kojem je Handke poslužio da se ponovo govori o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici.

Kako prenosi TV N1 BiH, tako se novinarka američkog Si-En-Ena Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, na Tviteru oglasila porukom: "Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv".

I bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, koja je, takođe, za američke medije izveštavala tokom rata u BiH, napisala je na Tviteru uoči sutrašnje dodele nagrada:

"14. jula 1995. sam poslala priču iz Sarajeva za 'Boston gloub' o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica", tvrdi Pauereva.

Kampanja protiv dodele najznačajnijeg književnog priznanja Handkeu nastavlja se i protestom najavljenim za sutra u Stokholmu, a večeras se u glavnom gradu Švedske održava panel o austrijskom književniku, a zapravo o Srebrenici.

Govornici, kako izveštava N1 Sarajevo, smatraju da je odluka Nobelovog komiteta "sramna i islamofobična" i "da je Handke negator genocida u Srebrenici".

Na panelu učestvuje i američki novinar i publicista Roj Gutman, koji je, takođe, bio ratni izveštač iz Bosne i Hercegovine.

“Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo pre dešavanja u Srebrenici, godinu i po pre, zaključio sam da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka”, tvrdi Gutman.

Gutman je, inače, za izveštavanje tokom rata u BiH dobio Pulicerovu nagradu.

Izvor: RTV, T a n j u g

Peter HandkeNobelova nagradaBiHHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva