:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2021   18:36

0

151

Handke u Banjaluci: Srećan sam što sam ovde

Austrijski pisac i nobelovac Peter Handke sastao se u Banjaluci sa najvišnim zvaničnicima Republike Srpske gde mu je uručen orden Republike Srpske.

Peter Handke primio je Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Handke je istakao da da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos "jakim vetrovima" koji su bili protiv toga.

"Srećan sam što sam ovde. Ovo je veliki trenutak za mene", rekao je Handke novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Istakao da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca "dugačka je Lajkovačka pruga...".

Naveo je da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić, preneli su banjalučki mediji.

Sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedsedništva BiH Miloradom Dodikom i rediteljem Emirom Kusturicom, Handke je obišao spomen posvećen njemu koji je nedavno postavljen u Banjaluci.

Oni će zajedno obići i Andrićgrad.

Dodik: Dolazak Handkea veliko zadovoljstvo i čast za Srpsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je poseta nobelovca Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast Republici Srpskoj.

Dodik je istakao da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovek posvećen istini i umetnosti, kao i da priznanja koja je do sada dobio govore sve o njemu.

"Poseta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čoveka za koga gajimo najbolja osećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom delu", naveo je Dodik.

Izvor: Танјуг

HandkeBanjalukaDodikCvijanovićnagradaAndrićgrad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva