Hapšenja u Belorusiji; Ministar: Policija da ne dira novinare

:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 12, 2020   19:08

0

40

Hapšenja u Belorusiji; Ministar: Policija da ne dira novinare

Tokom tri noći protesta u Belorusiji privedeno je najmanje 6.000 ljudi, a na stotine je povređeno, prenosi AP pozivajući se na zvanične podatke.

 

Belorusija je održala predsedničke izbore 9. avgusta, a nakon što su objavljeni rezultati prema kojima je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio 80,08 odsto glasova, u Minsku i drugim gradovima rasplamsali su se masovni protesti, na kojima je došlo do sukoba sa policijom.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, nekoliko hiljada demonstranata je privedeno. Jedna osoba je poginula kada je pokušala da baci neidentifikovanu eksplozivnu napravu na policajce, ali ona mu je eksplodirala u ruci.

Beloruska policija je danas uhapsila u Minsku navodne koordinatore masovnih protesta.

Takođe, istražni komitet beloruskog tužilaštva saopštio je danas da su ruski novinari Artijom Važenkov i Igor Rogov privedeni kao osumnjičeni u slučaju "masovnih nemira", saopštila je beloruska državna agencija, prenosi TAS.

Osim toga, ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev naložio je policiji da ne sprečava novinarima da izveštavaju sa neprijavljenih protesta.

"Moja principijelna pozicija je da se novinari ne diraju", navodi ministar u saopštenju, prenosi TASS.

On je dodao da je sada lično odgovoran za pitanja u vezi sa radom beloruskih medijskih predstavnika, kao i stranih novinara koji su akreditovani u zemlji.

Povodom vesti o uhapšenim novinarima koje kruže Internetom, ministar je rekao da su u većini slučajeva privedeni novinari pušteni.

"Razumemo da samo rade svoj posao", rekao je Karajev.

On je pozvao medijske predstavnike da se "ne izlažu riziku na nelegalnim uličnim protestima, gde ima ozbiljnih sukoba".

Za petak je zakazan ministarski sastanak šefova diplomatije zemalja članica EU o sankcijama za Belorusiju nakon nedeljnih, osporavanih izbora i nasilnog gušenja demonstracija koje su organizovane tim povodom, saopštio je danas jedan švedski diplomata, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

Belorusijapredsednički izboriprotestipolicija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva