:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2019   14:32

0

168

Haradinaj: Bez okvira sporazuma nema logike nastavljati dijalog

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je neophodan okvirni sporazum o čemu Beograd i Priština treba da razgovaraju, kako bi bio pokrenut dijalog.

Nakon sednice vlade, Haradinaj je na pres konferenciji govorio o pariskom samitu, rekavši da je moguće da ne bude održan, odbacivši odgovornost prištinske strane.

"Veoma je važno da imamo aktivnu poziciju kao Kosovo. Radili smo kao Kosovo, u našem stavu, o temama. Što se nas tiče, pariski samit može da bude održan. Mislimo da je za napredak potreban okvirni sporazum o temama koje treba da usaglasimo. Ne samo pred Pariz, koji se možda neće desiti, ne zbog Kosova, već i u jesen ako se dijalog vrati novom visokom predstavniku nakon Mogerinijeve, potreban je okvir da bi se znalo šta treba učiniti u dijalogu. Bez ovog okvira uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije, sa elementima, nema logike", rekao je Haradinaj.

On je naveo da između Beograda i Prištine postoji sporazum o integrisanom upravljanju granicama i da "ne može da razume zašto se pitanje granica još razmatra".

"Kosovo i Srbija imaju sporazum za IBM od 2013. IBM j eintegrisano upravljanje granicom. Pitate se o kojim granicama je reč? Imamo ih za IBM. Imamo dogovor. EU je takođe investirala. Postoje i međugranične zgrade. Kosovo i Srbija imaju napredne odnose u integrisanom upravljanju granicama. Imamo međunarodne sporazume. Pa, Kosovo se ne može vratiti i ponovo otvoriti IBM. To je sporazum koji treba da se sprovede", rekao je Haradinaj.

Zbog toga, smatra on, potreban je okvirni sporazum o onome o čemu će se razgovarati u dijalogu.

Tvrdi, da bi, "to bi bila garancija" da li će doći do dijaloga ili ne.

"Nema potrebe za dijalogom o turizmu, već za okvirnim sporazumom o onome o čemu ćemo govoriti. Ne znam zašto bi neko trebalo da razgovara sa mnom o granicama Kosova kada smo potpisali IBM. Zašto govoriti, zašto smo se onda bavili tim pitanjem", izjavio je Haradinaj.

"Unmik nepotreban"

Poput drugih predstavnika centralnih institucija u Prištini, i Haradinaj tvrdi da je UNMIK misija na Kosovu nepotrebna.
"Stanje danas je redovno, kao i svakoj državi u svetu i nemamo potrebu za takvom misijom", rekao je Haradinaj, dodajući, međutim, da je drugačiji odnos prema NATO-u i Kforu.

"Ciljamo ka članstvu u NATO-u, mi smo zainteresovani za stalno prisustvo NATO-a u našoj zemlji. Verujemo, pošto ćemo i mi biti NATO, naše prisustvo u NATO-u bi bilo zauvek i prisustvo NATO-a na Kosovu bi bilo zauvek. To je naš cilj", objasnio je kosovski premijer.

Kaže da je "ovih dana najbolji trenutak da se pokaže spremnost za trajni mir među svima u našem region.

"Mislim da su i Kosovo i Srbija tu, taj trajni mir zauvek bi trebalo da bude buduća vrednost našeg regiona i naših naroda. Prošlost je bila tragična, nećemo to zaboraviti, ali bitno je to da pokažemo hrabrost za trajni mir. NATO je dodatna garancija za mir za sve nas i zbog toga je dobra vest o stalnom prisustvu NATO-a ne samo za Kosovo već i za celi region", podvukao je Haradinaj.

Izvor: RTS

Haradinajokvir za sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva