:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

April 18, 2019   15:14

0

229

Haradinaj: Komromis, pomirenje uz međusobno priznanje

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da su pomirenje i kompromis sa Beogradom mogući samo uz međusobno priznanje od Srbije ono što bi trebalo da se postigne na predstojećem skupu u Berlinu, koji će biti održan 29. aprila u Berlinu, na inicijativu kancelarke Angel Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. 

 

Haradinaj je na konferenciji za novinare, nakon sednice vlade, rekao da postizanje kompromisa ne znači amnestiju Srbije za, kako je rekao, zločine koje su Srbi počinili tokom posednjih sukoba.

Prema njegovim rečima, međusobno priznanje bi predstavljalo neku vrstu pomirenja Albanaca i Srba, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

Primetio je da se aktuelna politika u ovom trenutku menja u duhu predstojećeg berlinskog samita.

"Postoji značajna promena kada je reč o samitu u Belrinu. Dinamika je promenjena, ali ne očekujem da će doći do nečeg što bi bilo konačno, već da će biti samo izneti stavovi i mišljenja", kazao je kosovski premijer.

Prema njegovim rečima, sporazum sa Srbijom bi trebalo postići samo uz međusbno priznavanje, što bi omogući ponovno uspostavljanje ekonomskih odnosa.

A pomirenje, kaže, značilo bi kompromis za Kosovo.

"Pozvao sam na pomirenje. Pomirenje je kompromis za Kosovo. Pomirenje bi značilo uzajamno priznavanje u postojećim granicama, a potom i uspostavljanje ekonomskih odnosa", rekao je Haradinaj.

Uveren je da na ovom samitu neće biti govora o kosovskoj teritoriji.

Podsetio je da EU duguje Prištini liberalizaciju visnog režima o čemu će, kako je rekao, sa Merkelovom i Makronom govoriti na samitu u Berlinu

Berlinski samit je dobra prilika, ocenio je, da lideri zemalja Zapadnog Balkana, koji se budu našli za jednim stolom, shvate da Kosovo ima evropsku perspektivu i da Evropa Kosovu duguje viznu liberalizaciju.

To će biti prilika da Merkelovu i Makrona podsetim na to.

"Mislim da u Berlinu neće biti razgovora o kosovskoj teritoriji ili Zajednici srpskih opština", rekao je Haradinaj, prenela je Gazeta Ekspres.

Izvor: T a n j u g

HaradinajdijalogZSOBerlinvizna liberalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva