:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2019   18:31

0

36

Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim na Kosovu

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Ramuš Haradinaj proglasio je praznik Reublike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na Kosovu.

"Doneo sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrednosti albanske nacionalne tradicije", napisao je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

On kaže da je takvu odluku doneo motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, koji je kandidat za kosovskog premijera saopštio je ranije da će toga u Tirani organizovati "Marš za jedinstvo".

Iz tog pokreta je tada saopšteno da marš nema za cilj najavljivanja zahteva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmeren na zahteve za ekonomske i političke promene.

"Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sećamo na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i politicke promene, na veću bezbednost i na društveni napredak", saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Najavljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inače, 28. novembra obeležava se Dan zastave Albanije, sećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Deklaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci sa teritorije tradicionalno obeležavaju taj dan, kada je Priština i opštine sa većinskim albanskim staovništvom okićena zastavama Republike Albanije.

Izvor: Танјуг

KiMHaradinajDan zastave Albanije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva