:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2020   21:36

0

147

Haradinaj: SAD bi trebalo da izvrše pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da je, tokom posete Vašingtonu, od SAD tražio da u dijalogu ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju i da bi Amerika trebalo da upotrebi svoju moć, da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

Govoreći o poseti SAD Haradinaj je, u emisiji “Rubikon” na KTV, kazao da je u Vašingtonu razgovarao o članstvu Kosova u NATO ali i o pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

“SAD ima uticaj i na bilateralne odnose Kosovo-Amerika, jer u poređenju sa drugima Kosovo je jedina zemlja koja se ustrojila sa Amerikom po mnogim pitanjima i zato se prema Srbiji ne može odnositi jednako, jer ona postupa suprotno SAD”, kazao je Haradinaj.

Od Amerike sam tražio da u pitanjima u odnosu na nas, ali i u pitanju dijaloga, ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju, kazao je Haradinaj ističući da ne postoji zemlja na svetu koja je više proamerička od Kosova.

“Mislim da je situacija vrlo jednostavna. Amerika bi trebalo da koristi svoju snagu po pitanju Srbije, Amerika bi trebalo da vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo”, istakao je bivši kosovski premijer.

Haradinaj: Reciprocitet prema Srbiji je nelogičan

Prema rečima Haradinaja, novi premijer Aljbin Kurti i predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani preuzeli su obaveze tokom izborne kampanje “nudeći ukidanje takse na srpsku robu”.

On je ideju potpunog reciprociteta sa Srbijom nazvao nelogičnom. Prema njegovim rečima, takva mera bi bila ispod praga koji je postavljen za priznanje nezavisnosti Kosova.

“Kurti je trebalo da kaže da je taksa mala mera. Ne slažem se sa Haradinajem. Želim dodatne mere. Oni su dali pogrešnu ponudu… Svaka vlada koja dođe trebalo bi da poveća svoj budžet, plate, investicije, regionalni i međunarodni plan, a ne da padne niže od onoga što je neko drugi učinio”, rekao je Haradinaj.  

On je naveo da nema logike u vraćanju tržišta Srbiji i da misli da ovde postoji nešto dublje.

“Ako se vrate ovde, Srbiji vraćaju ekonomsku vlast da bi ona kupovala oružje. Međunarodni zvaničnici od njega su zahtevali mnoge stvari, ali on je to odbio. Ne mislim da on to ne radi zbog toga. Ili su finansirani negde za izbore i preuzeli obaveze, ko im je vodio kampanju, jer tamo se obično pojave nove ideje. Ne postoji druga logika. Ako nije ovo, šta je onda”, zapitao je Haradinaj.

Haradinaj: Videćete kakav je Kurti

Haradinaj je ponovio svoju izjavu da je novi premijer Aljbin Kurti prevarant. Čak će se, prema njegovim rečima, uskoro videti “kakav je Kurti”.

“Moja poenta je da je Kurti prevarant, prvo je prevario doktrinu koju je ljudima ponudio, doktrinu odanosti nacionalnim interesima i druge interese koji su evoluirali u nešto drugo. U mnogim aspektima postoji varljiv pristup. Njegova dogma je varljiva, a borba protiv korupcije je prevara, na primer, lokalna vlast u Prizrenu može poslužiti kao argument”, rekao je Haradinaj.

Kazao je da Kurtiju nije nedostajao novac za kampanju i da je plaćao i strane stručnjake, te da ne zna odakle mu novac i kako je plaćao.

Haradinaj: Greška što je Konjufca postavljen za ministra spoljnih poslova

Prema Haradinaju, odluka Kurtija o imenovanju Gljauka Konjufce za ministra spoljnih poslova bila je pogrešna.

Govoreći o ideji reciprociteta sa Srbijom koja će zameniti taksu, Haradinaj je rekao da novi premijer Aljbin Kurti nije konvencionalan u spoljnoj politici.

“Mislim da Kurti nije tako konvencionalan u regionalnoj spoljnoj politici. Ima specifičniji pristup i postepeno se razvija, ali nema profilisani pristup o tome ko je u bilateralnoj politici Kosovo - Srbija, jer je promenio stavove o tim temama. Mislim da ima praznina po ovom pitanju, prilično je slab u spoljnoj politici i napravio je grešku što je postavio Konjufcu za ministra spoljnih poslova, nema iskustva, jer je mlad, nije trebao da prihvati taj posao, mogao je dobiti druge poslove, zašto ne, to je na njemu”, rekao je Haradinaj.

Protivljenje korekciji granica i taksa koštale su me premijerske funkcije

Haradinaj je rekao da su ga protivljenje ideji o korekciji granice sa Srbijom kao i stopostotna taksa na srpsku i bosansku robu koštale premijerske funkcije.

Prema njegovim rečima, poziv od Specijalnog suda u Hagu bio je čista pravna ucena zbog takse.

“Ja sam izvukao posledice, izgubio sam vlast. Prošao sam kroz ono što sam prošao, ali prošao sam kroz neka pitanja. Pod jedan, nisam postideo svoju državu i pod dva, nisam prihvatio ucene za podelu svoje zemlje”, rekao je Haradinaj.

On je naveo da je odstranio sa dnevnog reda agendu, nije prihvatio pravnu ucenu.

“Haški poziv bio je čista pravna ucena. Ali u demokratiji jednom ćeš izgubiti vlast. Ja sam je izgubio sa argumentima da sam sačuvao državu i svoju zemlju”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSADHaradinajdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva