:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 24, 2019   11:38

0

320

Haradinaj saslušan u Specijalnom sudu u Hagu, rečeno mu da ne iznosi detalje u javnost

U Specijalnom sudu za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK sa sedištem u Hagu saslušan je premijer prištinskih institucija u ostavci, Ramuša Haradinaja, koji je poziv dobio kao osumnjičeni.

Haradinaj je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

"Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava ... ", rekao je Haradinaj, dodavši da još uvek ne zna "svoju ulogu" u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski Zeri.

Rekao je da će se vratiti na Kosovo, kao i sve druge kolege u politici, da služi građanima.  

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju niti mogu da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči, jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Prethodno, sud je saslušao bivšeg kosovskog predsednika i portparola OVK, Jakupa Krasnićija, preneli su prištinski mediji. 

Kosovo pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodeći ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra. 

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Izvor: RTS

HaradinajHagispitan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva