:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2019   20:08

0

222

Haradinaj: Sporazum i priznanje, pre suspenzije taksi

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, saopštio je večeras da je američkoj delegaciji preneo stav da je Priština spremna za pravno obavezujući sporazum koji bi podrazumevao međusobnom priznavanje bez promene granica.

"Na sastanku sa visokim predstavnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Eratom i Bredom Berklijem, zajedno sa predsednikom naše zemlje, naglasio sam da se Republika Kosovo nepovratno angažuje na jačanju demokratije i njenih institucija.

Kosovo je spremno za pravno obavezujući sporazum koji rezultira uzajamnim priznavanjem na postojećim granicama od 17. februara 2008. godine", napisao je Haradinaj na fejsbuku nakon sastanka sa američkom delegacijom.

On je naveo i da je Kosovo spremno da preuzme "prava i obaveze" članstva u NATO-u, Ujedinjenim nacijama, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Napisao je i da je Kosovo posvećeno slobodnoj trgovini u regionu zapadnog Balkana, a da će "sveobuhvatni zakonski obavezujući sporazum uključivati i regulaciju poglavlja o slobodnoj trgovini između Kosova i Srbije".

To praktično znaci da Haradinaj nije promenio stav o nametnutim taksama na srpsku robu dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Haradinaj dodaje i da ostaju verni stalnom prijateljstvu i usklađivanju politike sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, sat i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, Haradinaj, je izašao iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, a da pritom nije želeo da komentariše o čemu se razgovaralo sa predstavnicima Trampove administracije.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu meru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Oni su u Beogradu potvrdili da se SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i podršku suspenziji nametnutih taksi.

Izvor: Танјуг

Haradinajtaksepriznanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva