:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2021   16:56

0

170

Haradinajev advokat se unapred žalio na saradnju Srbije

Branilac potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Nasima Naradinaja, advokat Tobi Kadman, rekao je danas da odbana treba da ispita još neke svedoke pred početak suđenja, kao i da se neki od njih nalaze u Srbiji te da se plaši da će Srbija odbiti saradnju.

"Ako Srbija ne bude sarađivala, što očekujemo, jer su oni i dalje faktički u ratnom stanju, moraćemo da vam se obratimo i zatražimo pomoć", rekao je Kadman obraćajući se sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu na sedmoj statusnoj konferenciji.

O drugim detaljima, kako je naveo Haradinajev advokat, govoriće u delu konferencije koji će biti zatvoren za javnost, a tu će govoriti, kako je naveo i "i o nečemu što se desilo prošle nedelje".

On je naveo i da pored 20 svedoka odbrane čiji su identiteti navedeni u spisku koji je sudu podnela odbrana, moze biti još svedoka za koje će biti potrebne zaštitne mere.

"Ima dodatnih svedoka koji se još nisu složili da svedoče, jer su zabrinuti za posledice s obzirom na davanje iskaza. Reč je o jednom do tri svedoka", naveo je Kadman.

On je napomenuo da Haradinaj i njegova odbrana žele da što pre počne suđenje.

Kada je reč o obelodanjivanju dokaza na koje je obavezna odbrana, branilac Hisnija Gucatija rekao je da je sprovedena "skupa istraga odbrane, te da je priložen spisak svedoka koje odbrana namerava da pozove".

"Tu je naveden njihov identitet, tema o kojoj će govoriti i njihova povezanost sa predmetom", rekao je Gucagijev advokat. On smatra da će biti spreman za početak suđenja posle 30. septembra.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova najavilo je da će tražiti mere zaštite za svedoke koji treba da svedoče na predstojećem suđenju u procesu koji se u Hagu vodi protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženim za zastrašivanje svedoka.

Spisak svih svedoka i mera koje traži, tužilaštvo će uskoro dostaviti sudu, rekao je na današnjoj statusnoj konferenciji predstavnik tužilaštva.

On je dodao i da je obelodanjen skoro sav dokazni materijal, kao i da očekuje da će sve biti završeno do kraja jula.

Odbana je ukazala da će njen rad biti otežan ukoliko Holandija, kako je najavljeno, vrati status narandžaste ili crvene situacije u vezi sa kovidom-19.

Tužilac je rekao da je nedavno predata ispravljena verzija optuznice u kojoj su obeležene izmene, što će olakšati njeno razmatranje odbrani.

Nakon razmatranja pomenutih pitanja, sednica je zatvorena za javnost.

Sednica je održana pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom, a pretresu u sudnici prisustvovali su predstavnici tužilaštva i pojedini advokati dok ostali advokati optuženih i optuženi Gucati i Haradinaj sednicu prate putem video linka.

Haradinaj i Gucati su u pritvoru u Hagu.

Gucati i Haradinaj su u haškom pritvoru od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka.

Izvor: Танјуг

KiMGucatiHaradinajStatusna konferencija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva