:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 10, 2019   12:38

0

173

Harčenko: Balkan je važan za stabilnost Evrope

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da bez rešavanja otvorenih pitanja na Balkanu nema stabilnosti u Evropi, a nerešeno pitanje Kosova jedan je od najvažnijih razloga za postojeću nestabilnost u regionu.

Bocan-Harčenko je na predavanju "Balkanska politika Rusije" istakao da su u pregovorima pod okriljem EU neki ugovori postignuti, ali da nije bilo uspeha u sprovođenju dogovorenog na terenu i da je očekivan pad poverenja u pregovore.

"Ne mislim da sada postoji ijedan uslov za nastavak konstruktivnog razgovora. Jedan od preduslova je minimalna saglasnost u okviru međunarodne zajednice", rekao je Bocan- Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija želi pregovarački proces, ali pregovori ne smeju da budu paravan za nametanje nekih opcija.

On je na predavanju u Instititu za međunarodnu politiku i privredu istakao da Rusija traži razvoj odnosa sa svakom zemljom regiona, ali da najjače odnose ima sa Srbijom.

Istakao je da Rusija smatra da je širenje NATO štetno, a posebno kada se dešava pod pritiskom koji dolazi od spolja.

Bocan-Harčenko je izjavio i da većina naroda u nekim zemljama Zapadnog Balkana ne podržava članstvo u NATO i da je štetno nametati članstvo, a da on nikada nije čuo koje su koristi ulaska zemalja Zapadnog Balkana u NATO.

Govoreći o odnosu Rusije i EU on je naveo da su privrednici rekli da postoji interes za normalnom saradnjom i istakao da EU i Rusija imaju mnogo više sličnosti nego razlika.

Dodao je da Rusija ne vidi problem u tome što zemlje Zapadnog Balkana teže članstvu u EU.

Bocan-Harčenko je ocenio da EU danas nije ista ona od pre 10 godina i dodao da ne veruje da se integracije mogu kretati brzo kao pre.

On je istakao da ne razume izuzetan interes prema pitanju vojno-tehničke saradnje Srbije i Rusije i da se saradnja odvija prema međunarodnim normama i ne predstavlja pretnju za "treće" zemlje.

Bocan-Harčenko je govorio i o BiH i rekao da je Rusija zadovoljna jer sada ima pomaka ka formiranju institucija, ali da je preuranjeno govoriti o izmenama Dejtonskog sporazuma.

Upitan o aferi špijun i navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga je samo pitao "Zašto", Bocan-Harčenko je rekao da je o tome ranije govorio i da zna da su Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin imali konstruktivne i precizne razgovore.

On je rekao i da se na Balkanu realizuju ruski projekti, među kojima je najpoznatiji Turski tok za koji se nada da će u Srbiji biti završen naredne godine.

Izvor: RTV, FoNet

Aleksandar Bocan HarčenkoBalkanKosovoEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva