:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 02, 2023   21:46

0

96

Haris: Razmere stradanja civila u Gazi su poražavajuće; Hamas: Oslobodili smo sve žene i decu

Najmanje 15.207 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, kada je sukob počeo, saopštio je portparol ministarstva zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas.

 

Kako  se ističe , tokom sukoba su povređene najmanje 40.652 osobe, a 70 odsto žrtava su deca i žene.

Otkako je u petak isteklo primirje između Hamasa i Izraela, ubijena su najmanje 193 Palestinca, tvrdi Hamas.

Galant: Nastavljamo tamo gde smo stali

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da se izraelska vojska (IDF) punom snagom vratila u borbu, nakon što je došlo do prekida primirja.

Galant je rekao da je naredio da se borbe nastave u petak ujutro, nakon što je, prema njegovim rečima, Hamas odbio da pusti 15 žena i dva deteta u sklopu dogovora o prekidu vatre.

,,Nastavljamo tamo gde smo stali", rekao je Galant na konferenciji za novinare.

Galant je rezultate nove ofanzive nazvao ,,veoma impresivnim".

,,Nekoliko hiljada terorista je eliminisano, desetine štabova je pogođeno, stotine terabajta informacija je u našim rukama, stotine terorista smo zarobili i oni se ispituju u Izraelu. Naš uspeh je što se 110 talaca vratilo kućama, nijedna vojska u svetu nije to uspela protiv terorističke organizacije", rekao je Galant.

Unicef osudio ,,rat protiv dece" u Gazi

Unicef je osudio ,,rat protiv dece" koji se trenutno, kako ocenjuju, vodi u Pojasu Gaze nakon što je Izrael nastavio napade na Gazu pošto je u petak isteklo primirje između Izraela i Hamasa.

Obraćajući se novinarima u kancelariji UN u Ženevi putem video-veze iz Kan Junisa, portparol Unicefa Džejms Elder rekao je da su bombe počele da padaju samo nekoliko sekundi nakon što je prekid vatre završen u petak.

Netanjahu: Nastavak kopnene ofanzive jedini način da ostvarimo svoj cilj

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je nastavak kopnene ofanzive u Pojasu Gaze jedini način da Izrael ostvari svoj cilj - uništenje Hamasa.

Netanjahu naglašava da će rat biti nastavljen sve dok se ovaj cilj ne postigne, kao i da će Izrael nastaviti da radi na oslobađanju talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi.

,,Učinićemo sve da ih vratimo kući, da završimo tu misiju, ali i da uništimo Hamas i da obezbedimo da nikada više ne bude pretnja za nas, da ne bude grupa koja preti Izraelu iz Gaze", rekao je premijer Izraela tokom konferencije za medije.

Netanjahu kaže da osim pobede ne postoji drugi način da se ciljevi Izraela ostvare.

Izraelski premijer je ponovio upozorenje da će Liban ,,biti uništen" ako Hezbolah započne ,,veliki rat" protiv izraelske vojske.

,,Sve vreme delujemo na severu protiv svih pokušaja Hezbolaha da deluje protiv nas. Eliminišemo terorističke ćelije, guramo ih dalje od granice, uništavamo municiju. Nastavićemo sa jakim odvraćanjem na severu i potpunom pobedom na jugu. Vratićemo bezbednost na severu i jugu", naglasio je Netanjahu.

Hamas: Oslobodili smo sve žene i decu

Zamenik šefa političkog biroa Hamasa Saleh al-Aruri tvrdi da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

,,Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili. Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci", kazao je za Al Džaziru Al-Aruri.

Naglasio je da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

,,Trenutno nema pregovora o primirju. Neće biti razmene zatvorenika dok se agresija ne završi i dok ne dođe do sveobuhvatnog i konačnog prekida vatre. Pokret otpora je spreman na sve izraelske vojne scenarije, bilo da je reč o ratu na kopnu, napadu iz vazduha ili nečemu trećem", poručio je Al-Aruri.

Ranije danas, šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea naredio je pregovaračkom timu Izraela da se vrati u Tel Aviv jer su pregovori u Kataru o novom primirju sa Hamasom ,,dospeli u ćorsokak", saopštila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael tvrdi da Hamas nije ispunio svoje obaveze prema sporazumu koji je uključivao oslobađanje svih žena i dece.

Porodice izraelskih talaca zahtevaju sastanak sa Netanjahuom

Porodice izraelskih talaca u Gazi, uključujući i neke čiji su članovi oslobođeni u razmeni, zahtevaju sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Porodice su istakle da žele sastanak večeras, nakon što se jednonedeljno primirje završilo posle navodnog kršenja sporazuma od strane Hamasa i izraelskog povlačenja iz pregovora.

,,Završetak prekida vatre i povratak u borbu obavezuju da se porodice talaca odmah obaveste. Svaki dan bi mogao biti poslednji, ne možemo ih ostaviti tamo", navedeno je u saopštenju.

Tokom prethodne nedelje, Hamas je oslobodio 105 civila, uključujući 81 državljanina Izraela, 23 Tajlanđana i jednog Filipinca.

Nakon novog početka sukoba, u Gazi je ostalo 136 talaca (114 muškaraca, 20 žena i dvoje dece) - ukupno 125 Izraelaca i 11 stranih državljana.

Haris: Razmere stradanja civila i slike iz Gaze su poražavajući

Potpredsednica SAD Kamala Haris ponovila je da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa, ali i da se međunarodno i humanitarno pravo mora poštovati, uz napomenu da je previše Palestinaca ubijeno.

,,Iskreno, razmere stradanja civila i slike i snimci koji dolaze iz Gaze su poražavajući", rekla je Haris novinarima.

Istakla je da svi žele da se sukob što pre završi i da se osigura bezbednost Izraela i bezbednost palestinskog stanovništva. 

,,Moramo ubrzati napore za izgradnju trajnog mira", zaključila je Haris.

Rojters je ranije danas preneo da će američka potpredsednica Kamala Haris izložiti američke planove za Gazu nakon okončanja rata prema kojima Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali treba da bude ujedinjeni u jedan entitet.

U izraelskom vazdušnom napadu ubijen palestinski naučnik

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Al-Faludža, 30 kilometara severoistočno od grada Gaze, ubijeni su istaknuti palestinski naučnik Sufjan Tajeh i njegova porodica, saopštilo je palestinsko Ministarstvo visokog obrazovanja.

Tajeh, koji je bio predsednik Islamskog univerziteta u Gazi, bio je i vodeći istraživač u oblasti fizike i primenjene matematike.

Najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 650 je ranjeno u Gazi otkako je primirje između Hamasa i Izraela okončano u petak ujutro, izjavio je ranije danas portparol Ministarstva zdravlja Gaze.

Izvor: RTS; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva