:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2022   21:35

0

166

Hasani: Uslovi za prijem Kosova u SE biće vraćanje imovine Visokim Dečanima i formiranje ZSO

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je da će za Kosovo uslovi za prijem u Savet Evrope biti sprovođenje odluke o vraćanju imovine manastira Visoki Dečani, formiranje ZSO, ako i ostvarivanje prava LGBT populacije, prenosi Koha.

Po rečima Hasanija, svaka država koja je primljena u Savet Evrope, bez izuzetka, morala je da ispuni kriterijume u pogledu vladavine prava i ljudskih prava.

"Na primer, u nekim zemljama poput Jermenije kao kriterijum je postavljena dekriminalizacija LGBT zajednice, jer je to bilo krivično delo ili ukidanje smrtne kazne. Siguran sam da će za Kosovo u oceni koju će doneti Parlamentarna skupština SE na dnevnom redu veoma visoko kao uslov biti pitanje sprovođenja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Dečani i osnivanje ZSO, kao međunarodne i ustavne obaveze. Verujem da će uslov biti i odnos prema Građanskom zakoniku u delu koji se tiče LGBT zajednice, jer su to ljudska prava, osnovne komponente vladavine prava ako se uzme u obzir lista koju je sačinila Venecijanska komisija", rekao je Hasani.

Prema rečima Hasanija, Savet Evrope se striktno pridržava ekspertize Venecijanske komisije u pogledu ljudskih prava i uzima ih zdravo za gotovo.

Hasani je rekao da pozitivan ishod u vezi prijema u SE, jer se vidi da su stvoreni uslovi, ne zato što je Rusija napistila tu organizaciju, već zato što se isključila iz bilo kakve bezbednosne politike u Evropi i ne može da utiče na evropske strukture i evropsku politiku.

Prema njegovim rečima sada Francuska, pored Nemačke, ima suštinsku ulogu.

"Uloga Francuske je ključna, jer je ova država zajedno sa Nemačkom ikone današnje Evrope. Mnogo toga zavisi od njene pozicije, jer sa nominalne tačke gledišta, odnosno ostvarenja 31 glasa, smatram da nije problem doći do Komiteta ministara nakon ocene koju je daParlamentarna skupština", naglasio je Hasani.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosova pres

KiMEnver HasaniSavet EvropeVisoki DečaniZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva