:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2022   20:35

0

224

Haški osuđenik Radoslav Brđanin pušten na slobodu posle 23 godine

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.

 

Radoslav Brđanin, koji je uhapšen u julu 1999. godine, nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku, gde ga je dočekalo vozilo Hitne pomoći, objavio je ATV, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik Haškog suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu, iako je formalno ispunio uslove, piše RTRS.

Nakon presude Haškog tribunala, Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor haškog Mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Radoslav Brđanin je po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao član Srpske demokratske stranke (SDS).

Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opština SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Brđanin je bio prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade RS.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

Haški tribunal je 2007. godine pravosnažno osudio Brđanina na 30 godina zatvora zbog progona, deportacije, prisilnog premeštanja i mučenja muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Izvor: RTS

HagosuđenikRadoslav Brđanin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva