:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2019   9:20

0

372

Haškim osuđenicima iz Srbije na robiji najteže u Estoniji

Srbija će na Savetu bezbednosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da njeni državljani osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, kaznu odsluže u domovini, potvrdila je za današnje "Večernje novosti" ministarka pravde Nela Kuburović.

"Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je reč o sistemu za izdržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahteve da osobe srpskog porekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovde, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primeniti i na haške osuđenike", kaže Kuburovićeva.

Prema rečima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primedaba naših zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god naši predstavnici razgovaraju sa njima o uslovi boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kaže, za Novosti, da je svaka država obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Milošević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

Novosti podsećaju da su ranije pisali o odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Kod lekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose, pišu Novosti.

Izvor: Танјуг

Kuburovićhaški zatvoreniciEstonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva