:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Novembar 20, 2023   7:46

0

46

Havijer Milei pobedio na predsedničkim izborima u Argentini

U drugom krugu predsedničkih izbora u Argentini pobedio je kandidat krajnje desnice Havijer Milei, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova. Milei je dobio 56 odsto glasova a kandidat vladajućih Peronista Sergijo Masa 44. U predizbornoj kampanji Milei se zalagao za zatvaranje Centralne banke - u zemlji gde vlada ekonomska kriza i enormna inflacija i gde liberalizuju vlasništva nad oružjem.

Prema prvim rezultatima nakon održanog drugog kruga izbora u Argentini, pobedio je krajnje desničarski libertarijanski kandidat Havijer Milei, čovek koji je najavio ukidanje Centralne banke. 

Predlozi Mileija dobili su podršku glasača koji očajnički žele promene. On je zbunio anketare tako što je lako pobedio kandidata vlasti, za više od 10 poena.

Privremeni rezultati pokazali su da je Milei imao skoro 56 odsto glasova u poređenju sa 44 odsto za Masu, uz skoro 90 odsto prebrojanih glasova.

U svom pobedničkom govoru pristalicama u Buenos Ajresu Milei je rekao da danas počinje rekonstrukcija Argentine i kraj propadanja Argentine.

"Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mesto u svetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog sveta, kako bismo pomogli u izgradnji boljeg sveta", rekao je Milei.

Nakon poraza, Masa je rekao da je očigledno da rezultati nisu ono što su očekivali. Kontaktirao sam Havijera Mileija da mu čestitam. Od sutra odgovornost za obezbeđivanje sigurnosti pripada Mileiju", napomenuo je Masa.

Bila je to teška trka do samog kraja, ali je pobedio stručnjak koji je u jednom trenutku držao motornu testeru u kampanji. Čovek koga su poredili sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim brazilskim liderom Jairom Bolsonarom.

Njegov govor o uvođenju američkog dolara kao zvanične valute zemlje naišao je na aplauz njegovih pristalica. Mnogi ekonomisti ipak govore o finansijskoj katastrofi.

Bez obzira na to, u zemlji u kojoj je godišnja inflacija sada preko 140 odsto i gde dvoje od pet ljudi živi u siromaštvu, njegova pobeda dokazuje da su Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe.

Njegova pobeda znači da su spremni da probaju nešto novo u nastojanju da poboljšaju svoje živote.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva