:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2019   9:16

0

355

Hejl: Postoji šansa za dogovor o Kosovu ove godine

Podsekretar američkog Stejt departmenta za političke poslove Dejvid Hejl izjavio je da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

"Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rešenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog. Došlo je vreme da Beograd i Priština konačno reše ovaj problem", rekao je Hejl u eksluzivnom intervjuu za list "Danas" uoči sutrašnje posete Beogradu. 

On je pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da "mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona".

"Nije na Sjedinjenim Državama - niti na bilo kom drugom kad smo već kod toga - da diktira konačni ishod", istakao je Hejli.

On je, takođe, izrazio podršku SAD evrointegracijama Srbije i dodao da niko ne prisiljava Srbiju da uđe u NATO.

"SAD u potpunosti poštuju neutralnost Srbije i pozdravljaju partnerstvo koje je Srbija izgradila s NATO-om, kao i njeno aktivno učešće u Partnerstvu za mir", navodi američki zvanicnik.

Hejl je, komentarišući izveštaj Fridom hausa u kom je Srbija stavljena među "delimično slobodne zemlje", rekao da će tokom procesa evrointegracija Srbija morati da dostigne određene standarde EU po čitavom nizu pitanja, pre svega na polju vladavine prava.

Izvor: T a n j u g

HejlSADSrbijavojna neutralnostNATOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva