:

:

TV Most

Foto: Dom kulture Gračanica

clock

Oktobar 20, 2019   11:34

0

537

Heleni Popović iz Gračanice nagrada žirija na ovogodišnjem FEDRAS-u

Najmlađoj članici Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice, Heleni Popović, sinoć je na Festivalu amaterskih pozorišta sela Srbije (FEDRAS), odlukom žirija publike, uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavni „Ničija deca“.

Na sceni Kulturnog centra u Malom Crniću kod Požarevca amatersko pozorište iz Gračanice učestvovalo je sa predstavom “Ničija deca” po scenariju i u režiji Mihaila Laptoševića, koja je dan ranije premijerno izvedena za publiku u Gračanici.  

Predsednica žirirja FEDRAS-a Cisana Murusidze je ocenila da su se amateri iz Gračanice, kao najmlađi učenisci festivala, uhvatili u koštac sa veoma teškim tekstom i na uverljiv način dočarali tragediju proteklog rata.  

“Iako po godinama mladi, ova deca su nam na jedan veoma uverljiv način dočarala svu tragediju rata 1999. godine“ istakla je Cisana Murusidze.

Naša poznata glumica Lidija Vukićević, takođe članica žirija ovogodišneg FEDRAS-a, napomenula je da su glumci iz Gračanice sa zaista složenim dramskim tekstom ostavili snažan utiskak na sve, te da je primetan trud čitave trupe da se gledaocima prenese život na Kosovu  za vreme i posle ratnih sukoba 1999. godine. Vukićevićeva je posebno pohvalila glumicu Tamaru Ristović za odličnu interpertaciju lika devojke Zore.

 “Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca, ali nas i doveli do tuge načinom na koji ste nam prikazali život na Kosovu i Metohiji”, rekao je dramski umetnik Aleksansar Dunić ne propustivši da pohvali ogroman potenicijal pozorišne trupe iz Gračanice.

Reditelj i scenograf Mihailo Laptošević bio je zadovoljan nastupom na festivalu. 

 „Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću. Ipak ona su se fantastično snašla i svi do jednog su, posle devet sati puta i tročasovnog zadržavanja na administrativnom prelazu Merdare, bez trunke umora, kranje profesionalno odigrala predstavu”, rekao je Laptošević.

U takmičarskom delu ovogodišnjeg 48. FEDRASA učestvovala su amatrska pozorišta iz Krnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Kostolca, Despotovca, Gračanice i Mišara, dok su amaterska pozorišta iz Ćuprije, Banatskog Karađorđeva, Petrovca na Mlavi, Sivca i domaćina iz Malog Crnića nastupala u revijalnom delu.

Odlazak i učešće predstave “Ničija dece” na FEDRAS -u pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gračanica.  

Izvor: Kosovo online

FEDRASKiMHelena Popović"Ničija deca"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva