:

:

TV Most

clock

Septembar 27, 2022   18:04

0

174

Hil o Planu konsultacija Srbije i Rusije: Niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas T a n j u g u  da je video Plan konsultacija Srbije i Rusije koji su u Njujorku potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov i da u tom dokumentu nema ničeg posebnog.

Hil ističe da Srbija ima pravo na sopstvenu spoljnu politiku, ali i da SAD imaju pravo da budu jasne o onome što misle o određenim odlukama.

"Rusiju su osudile zemlje širom sveta, uključujući Srbiju. Niko ne podržava Rusiju u njenom ratu. Oni žele da pokažu privid da je moguće imati normalne odnose sa njima. Mi se ne slažemo sa tim, kao i većina sveta. Zašto bi od bilo koga trebalo da dobiju bilo kakvu podršku", naveo je Hil.

Na pitanje zašto je Vašington tražio objašnjenje zvaničnog Beograda o potpisanom dokumentu, američki ambasador je odgovorio da Srbija ima pravo na sopstvenu spoljnu politiku, ali da i SAD imaju pravo da budu jasne o onome što misle o određenim odlukama.

Podseća da je suština čitave prve nedelje zasedanja Generalne skupštine UN bila "oko napada Rusije na svog suseda", koji su, kako je rekao, svi osudili, čemu se priključila i Srbija.

"Međutim, bili smo veoma iznenađeni što smo krajem sedmice, nakon što je to već urađeno, saznali da su Srbija i Rusija potpisale neku vrstu sporazuma. Nismo imali saznanja o čemu se tu zapravo radi. Ali ono što znamo je da je potpisivanje sporazuma sa zemljom poput Rusije, u sedmici poput ove, bilo neobično tako da smo tražili objašnjenje", kazao je Hil.

On je obrazložio i stav da niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom navodeći da u diplomatiji "postoje granične situacije gde jedna strana veruje u jednu stvar, a druga strana u drugu".

"Rusija je zemlja koja je zaista prevazišla sve granice prihvatljivog. Postoji dobar razlog zašto su doživeli osudu sa svih strana širom sveta. Pitanje je zašto sada potpisivati bilo šta sa njima. Rusija treba da se fokusira na to da izađe iz Ukrajine i moli sve nas ostale za oproštaj", zaključio je Hil.

Ambasada Rusije: Neprimerene izjave ambasadora Hila

Ambasada Rusije u Beogradu ocenila je danas kao neprimerenu izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila o rusko-srpskim odnosima, poručivši da će SAD "pre ili kasnije" morati da odustanu od "neokolonijalnih navika i neopravdanih ambicija da budu 'svetski generalni guverner'".

U saopštenju pres službe ambasade Rusije se kritikuje američka diplomatija koja, kako se navodi, ima zadatke da suverenim državama nameće stav o 'jedinstvu u rusofobiji', zamenu međunarodnog prava 'poretkom zasnovanim na pravilima', povoljnim samo za SAD, i zadatak širenja - na osnovu nefer konkurencije - tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu".

Ambasada Rusije u Beogradu nastaviće, navodi se, kontakte sa srpskim partnerima, napore da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja.

"Sprovoditi taj posao - za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove - i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine", navodi ruska ambasada.

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je juče povodom sporazuma o konsultacija MIP Srbije i Rusije, koji je u potpisan u Njujorku da niko u ovom trenutku ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom ističući da SAD ne zna šta tačno podrazumeva sporazum sa tom zemljom te da očekuju da će u narednom periodu dobiti pojašnjenje u vezi potpisanog dokumenta.

Izvor: T a n j u g

Kristofer HilSADAmbasada RusijeSrbijaPlan konsultacijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva