:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 28, 2023   17:17

0

71

Hil: Treba da budemo strpljivi i podržimo EU u pokušaju da nađe kompromis

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da su se pregovarači Evropske unije, uz podršku SAD, jako trudili da pronađu ono što je od suštinskog značaja za svaku stranu u dijalogu Beograda i Prištine i da te elemente spoje u dogovor.

"To nije lako uraditi, ali mislim da treba da budemo ne samo podrška onome što ti ljudi pokušavaju da urade, već i strpljivi. U međuvremenu, mislim da moramo veoma jasno da stavimo do znanja da je svaki drugi način da se ovo pitanje reši oružjem ili nekim drugim nasilnim putem potpuno neprihvatljiv i da sve strane treba da ostanu fokusirane na briselski dijalog", poručio je Hil u izjavi novinarima na 23. Beogradskom ekonomskom forumu u hotelu "Metropol".

Na konstataciju novinara da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nikada neće formirati Zajednicu srpskih opšstina, Hil je odgovorio da je to njegovo mišljenje i da bi trebalo njega da pita zašto se tako oseća.

"Mislim da je ono što je na stolu razumno i nadam se da će se sve strane fokusirati na ono što je na stolu", rekao je američki ambasador.

Dodao je da razume da je pitanje ZSO ekstremno teško i osetljivo za obe strane i da se verovatno zato o njemu pregovara 10 godina.

Na pitanje novinara da prokomentariše dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Skoplje na sastanak OEBS-a, Hil je odgovorio da to ne može da komentariše, ali je istakao da su SAD sasvim jasne da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

"Ono što znam je da je to je veoma, veoma težak rat. I mislim da su SAD bile vrlo jasne da ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu. I predsednik Bajden je u mnogim prilikama rekao da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je američki ambasador. 

On je podsetio da je Ukrajinu brutalno napao njen sused.

"Svi mi imamo moralni, politički i svaki drugi imperativ da pomognemo Ukrajini i to ćemo činiti i dalje. Nisam u poziciji da pričam o tome. Ostavite to drugim ljudima", zaključio je Hil. 

Izvor: T a n j u g

Kristofer Hil
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva