:

:

TV Most

Foto: danubeogradu.rs

clock

Jul 15, 2015   12:05

0

148

Hiljadu lampiona iznad Beograda

Zahvaljujući Elektroprivredi Srbije, preko hiljadu lampiona pustiće sami posetioci manifestacije. Budući da meteorolozi najavljuju lepo vreme bez jakog vetra, muzički program i podela lampiona počeće u 20 časova, a sam spektakl puštanja lampiona sat kasnije.

Ovaj događaj deo je manifestacije "Tesla dani 2015.", koja je održana od 6. do 12. jula, i odvijala se istovremeno u čak 12 gradova i mesta Srbije, na skoro 30 lokacija, uz učešće više hiljada ljudi.

Brojnim zanimljivim izložbama, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, i drugim, mahom besplatnim programima, protekle nedelje je širom Srbije proslavljen rođendan Nikole Tesle, Dan nauke i Međunarodna godina svetlosti - 2015.

Svi oni koji nisu uspeli u toku ovih nedelju dana da posete neko od zanimljivih dešavanja, do 10. avgusta na Aerodromu Nikola Tesla mogu pogledati izložbu "Teslina vizija interneta" ili u Muzeju Nikole Tesle istraživati Tesline lične dokumente uz pomoć nove "Elektronske čitaonice".

Izložba dečjih radova posvećenih Nikoli Tesli i inspirisanih velikim naučnikom je otvorena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka do 7. avgusta, ulična izložba "Svetlost i bez sijalice" na Trgu Nikole Pašića u Beogradu do 20. jula, a u Galeriji "Čubrilo", u Kuli na Gardošu, u Zemunu, i dalje se može videti izložba "Umetnička dela iz zaostavštine Nikole Tesle".

Takođe, izložba "Tesla u Beogradu 1892. godine" se u holu Opštine Negotin može pogledati do kraja meseca, dok će izložba "Fotografije iz Teslinog albuma" biti otvorena u Galeriji Meander Opštinskog kulturnog centra Apatin do 24. jula.

"Tesla dane" organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i šest fakulteta.

Pokrovitelji "Tesla dana" su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Sćneider Electric i Trizma, a prijatelji projekta Opština Negotin, Mladi za turizam, AIESEC, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice i brojni drugi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva