:

:

TV Most

Foto: rfe rt

clock

Avgust 04, 2020   9:43

0

202

Hiseni: Dijalog sa Srbijom bi trebalo da poprimi novu dinamiku, sa Grenelom sam u kontaktu

Kosovski koordinator za razgovore sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je u Vašingtonu, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Stejt Departmenta za Balkan Metjuom Palmerom, da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine, prenosi Gazeta Ekspres.

On je rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da poprimi novu dinamiku i da kulminira uzajamnim priznanjem.

"Postoji nepokolebljiva posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu i snažna podrška sveobuhvatnom, pravednom i trajnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova*", rekao je Hiseni za VOA.

Posmatrači kažu da postoji nedostatak koordinacije između Sjedinjenih Američkih Država i EU oko dijaloga između Beograda i Prištine.

Međutim, Hiseni kaže da se na sastancima u Vašingtonu taj utisak pokazao pogrešnim i da su mu nedvosmisleno rekli da Vašington u potpunosti podržava dijalog.

"Videćemo konkretne korake za uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog, uporedo sa Evropskom unijom" , rekao je Hiseni.

Krajem juna, nakon što je Haško specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv predsednika tzv.Kosova Hašima Tačija, planovi za sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu nisu upeli.

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel kasnije je rekao da će sastanak biti održan i da će biti određen datum.

Hiseni je rekao da je u kontaktu sa Grenelom i da će se čuti sa njim telefonom.

"Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog međusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", rekao je Hiseni.

Iako Srbija insistira na tome da neće priznati jednostrano proglašeno Kosovo, Hiseni kaže da se ponekad u politici pričaju stvari koje ne moraju nužno odgovarati stvarnosti, a međusobno priznavanje je, kako kaže, neizbežan rezultat.

"Inače to ne bi imalo smisla, jer u protivnom svaki pokušaj treba proglasiti neuspešnim", naveo je Hiseni.

Rekao je da ne može biti sporazuma o određenim pitanjima bez sveobuhvatnog, obavezujućeg i međunarodno garantovanog sporazuma.

Na pitanje šta je Priština spremna da ponudi, on kaže da ima prostora za rešenja bez narušavanja suštine, ali u okolnostima međusobnog priznavanja.

"Kada se ta ravnopravnost uspostavi iz potpuno ravnopravnog položaja Srbija i Kosovo* mogu da reše sve probleme" , smatra on.

Hiseni je odbacio tvrdnje kritičara koji su izrazili zabrinutost da bi razgovori mogli preći na tehnički nivo.

"Između Srbije i Kosova* nema ništa tehničko do zaključenja obostranog priznavanja. Sve je izuzetno političko. Sve nosi akutnu političku dimenziju i ta akutna politička dimenzija mora se rešavati isključivo sveobuhvatnim sporazumom, što znači uzajamno priznavanje", rekao je Hiseni.

Imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog izazvalo je rasprave među partnerima vladajuće koalicije na Kosovu i bilo je praćeno kritikom prema kojoj je Demokratski savez Kosova "privatizovao razgovore".

Hiseni je rekao da kategorički negira ideju da DSK namerava da privatizuje pregovore.

"I dalje ću insistirati na tome da svi budu prisutni u ovom procesu. Kontaktirao sam svakog političkog lidera bez izuzetka i nastaviću da insistiram na svojoj poziciji koordinatora za dijalog", rekao je Hiseni.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMHisenidijalog Beograda i PrištineGrenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva