:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2019   17:05

0

274

Hočanski vinogradari očekuju dobar rod

Velika Hoča smeštena je među vinograde po kome je odvajkada poznata. Stanovnici ovog sela sa ponosom pokazuju svoju lozu, za koju tvde da rađa grožđe od kojeg se prave neka od najkvalitetnijih vina. Proverili smo da su vremenski uslovi pogodovali uzgoju vinove loze i sa kojim problemima se susreću vinari ovog kraja.

Kišni period obezbedio je dovoljno vlage, što će povoljno uticati na rod, a ukoliko vremenske prilike u narednom periodu budu naklonjene vinogradarima, može se očekivati i veoma dobar rod.

“Vinova loza je pri kraju cvetanja, može se reći i da je završena faza cvetanja, bobice su već formirane. Očekujemo ako nas vreme posluži, očekujemo veoma dobar rod. Zadovoljni su trenutnim stanjem vinove loze, kako će dalje biti zavisi od atmosferskih prilika”, istako je Stanoje Brkić, vinogradar iz Velike Hoče.

Velika Hoča je nadaleko poznata po gajenju vinove loze i proizvodnji kvalitetnog vina, što potvrđuju i brojna priznanja za kvalitet dodeljena vlasnicima vinarija iz ovog kraja. Ulaganja u vinograd su velika, tvrde naši sagovornici, a kao najveći problem i dalje ističu plasman vina.

“Ovde nam najviše fali otkup, jer džaba je što radimo i proizvodimo ako nam vino stoji u podrumu”, rekao je vinogradar Spasoje Stašić.

“Sa plasmanom je situacija veoma otežana, s obzirom da je veliki broj ljudi napustio Veliku Hoču, tako i okolna mesta, tako da smo sa plasmanom veoma ograničeni”, naglasio je Brkić.

Prve čokote bi trebalo obrati polovinom septembra, kada se svi vinogradari spremaju za početak berbe. Kako bi rod vinove loze bio zadovoljavajući, moraju biti ispunjeni određeni uslovi ističu vinogradari.

“Kvalitet vina zavisi pre svega od dobrog grožđa, a sigurno da tu postoje i drugi faktori kao što su odabir sorti, vreme berbe, vreme  fermentacije itd.”, kazao je Brkić.

Iako je posle 1999. godine ostalo mnogo neobrađenih vinograda u Velikoj Hoči, vinogradarsto je i dalje ostalo osnov opstanka Srba u ovom mestu. Stanovnici Velike Hoče veruju da visok kvalitet hočanskog grožđa, tradicija vinogradarstva i vinarstva mogu da stvore šanse za otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda u Velikoj Hoči.

Izvor: RTK2

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva