:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 23, 2019   15:31

0

277

Hodžaj: Odlučni za nastavak dijaloga, SAD direktno u finišu

Enver Hodžaj, zamenik premijera privremenih prištinskih institucija, izjavio je da je Pristina odlučna za nastavak dijaloga sa Beogradom, a u poslednjoj fazi očekuje direktno učešće SAD.

On očekuje da tokom ove godine bude postignut pravno obavezujući sporazum, koji podrazumeva „međusobo priznanje Kosova i Srbije“.

„Bez rešavanja ovog bilateralnog pitanja sa Srbijom, Priština nema nijedan razlog da razgovara sa Beogradom“, naveo je Hodžaj u intervjuu za sarajevski portal Avangarda.

Upitan da li je za Kosovo dobra vest najava aktivnijeg uključivanja SAD u dijalog Beograda i Prištine, Hodžaj kaže:

„Bez američke podrške ne bi bilo niti jednog velikog događaja na Kosovu i na Balkanu. Očekujem da će u poslednjoj fazi dijaloga biti i direktnog američkog uključivanja“, naveo je.

Na konstataciju da Beograd u tom slučaju najavljuje da će tražiti uključivanje Rusije i pitanje da li bi se Priština tome protivila, Hodžaj je rekao da je pitanje šta Rusija podrazumeva pod „angažovanjem“ u odnosu na Balkan i na Kosovo.

Balkan je, kaže, evroatlantska zona i budućnost svih „naših zemalja je u EU i NATO“.

„Naravno, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija i druge države članice mogu i moraju dati doprinos u pravcu učlanjenja Kosova u UN. Mi se tome ne bismo protivili“, rekao je.

Pitanje međusobnog priznavanja sa Srbijom ima najveći prioritet, kaže Hodžaj, što ne znači da tokom dijaloga ne bi trebalo tretirati i druga pitanja.

Upitan da objasni šta tačno znači pojam „razgraničenja“ Srbije i Kosova o kojem govori predsednik Tači, Hodžaj kaže da je demarkacija granice tema kojom će se baviti u budućnosti.

Izvor: Танјуг

Hodžajdijalog Beograda i PrištineKiMSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva