:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   9:45

0

193

Hodžis: Ne odugovlačiti sa dijalogom, očekujem saradnju svih

Saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Frenklin Ben Hodžis smatra da ne treba odugovlačiti sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, uprkos političkim trzavicama na KiM i predstojećim junskim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Hodžis za Glas Amerike, povodom zajedničkog poziva Nemačke i Francuske da Beograd i Priština što pre nastave dijalog, kaže da je razočaran što napori SAD nisu pomenuti u zajedničkoj izjavi nemačkog i francuskog ministra i napominje da se nada saradnji svih strana.

"Želeo bih da mislim da je bilo neke kordinacije između napora Nemačke, Francuske i Evropske unije i napora koje ulažu Sjedinjene Države. Mislim da će zajednički napori obezbediti najbolje šanse za uspeh, jer predstavljaju najširu kombinaciju političke i ekonomske podrške", istakao je Hoždis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

On tvrdi da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači pod velikim pritiskom pristalica tvrde struje na domaćem terenu, kao i Kremlja za koji tvrdi da "ničim ne doprinosi postizanju mogućeg rešenja".

Hodžis smatra da SAD i EU treba da traže načine da zaštite dve strane.

"To znači: ustručavati se od nametanja crvenih linija, držanja lekcija - i ponuditi nadu. Potrebno je da integrisanje prema Zapadu izgleda stvarno i dostižno. Kako bi dvojica predsednika svojim građanima mogli da dokažu da taj proces ima vrednost. SAD i EU zajedno treba da rade na tome", navodi Hodžis.

On je dodao da je "apsolutno pravo vreme za konstantne napore i podršku dijalogu".

"Mladi Srbije i Kosova će odlaziti ukoliko se ne poboljšaljaju izgledi njihove budućnosti. A odlazak mladih i talentovanih ljudi budućnost regiona ostavlja u rukama onih, koji biraju da žive u prošlosti", podvlači Hodžis.

On je dodao da su SAD jedna od zemalja "koje Kosovu pružaju najsnažniju podršku", ali i država je koja prepoznaje da Srbija 2020. nije Srbija 1999.

"Tu je prilika, ako sve relevantne strane budu sarađivale”, naveo je Hodžis.

Hodžis nije imao odgovor na pitanje kako bi tačno i šta bi sve trebalo da obuhvata sporazum o normalizaciji odnosa.

On je rekao da bi, uz podršku SAD i EU održivosti, pouzdanosti i konzistentnosti, stranama u procesu trebalo da obezbediti stratešku opciju.

"Kosovo već ima snažnu podršku većine zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države. Srbija se, sa druge strane, sagledava kao suprotstavljenost države iz 1999. i zemlje današnjeg vremena. Predsedniku Vučiću potrebne su strateške opcije za Srbiju. Drugačije od one da postane Venecuela Jugoistočne Evrope", rekao je Hodžis.

Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, zaključio je da Srbija može da ima "odgovoran i stabilizujući uticaj u regionu", tako što će postići mirovni sporazum sa Prištinom.

Izvor: Танјуг

KiMHodžisdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva