:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2019   17:54

0

218

Hodžis: Stvoriti povoljno okruženje za dijalog

Penzionisani američki general-potpukovnik Frederik Ben Hodžis, ocenio je da je veoma važan „novopromenjeni“ pristup SAD i Evrope u konačnom rešavanju spora između Beograda i Prištine.

Hodžis, koji je učestvovao na nedavnom skupu „NATO nedelja“ u Beogradu, u organizaciji Centra za evroatlantske studije, rekao je za Glas Amerike da treba stvoriti „povoljno okruženje“ u kojem bi Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli da rade na rešavanju ključnih pitanja.

Prema njegovom mišljenu, treba odustati i od pridika i tendencije izolovanja iz pregovora onih koji se smatraju ili prikazuju lošim.

„Nalazimo se u dobu nadmetanja velikih sila kao što su Rusija i Kina. U takvim okolnostima neophodno je takozvano ‘pozitivno pojačanje’ sa akterima, koji možda nisu bez greha, ali su važni za postizanje rešenja. Arhitekta takvog pristupa je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel. U tome ga u potpunosti podržavam“, objasnio je Hodžis.

On je istakao i da je najvažniji cilj da Srbija stekne više čvrstih strateških opcija nego što ih trenutno ima, pre svega obezbeđen ulazak u Evropsku uniju.

“Po meni, Srbija ne želi da postane Venecuela, niti Kuba, niti da ima samo jednog prijatelja u svetu, Rusiju. Iako je vojno neutralna, Srbija obavlja vojne vežbe i sa američkim vojnicima i sa vojnicima zemalja koje su prijateljske prema NATO-u, kao i sa ruskim trupama. Verujem da Srbi istinski žele da budu neutralni, međutim budućnost leži u zapadnoj integraciji. Naravno da moraju da ispune sve uslove pre priključenja EU”, naveo je Hodžis.

On je ocenio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno nalazi ne samo pod pritiskom nerešenog pitanja KiM, već i domaćih krugova, kao i Rusije.

Podsetivši da se Srbija, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti južne pokrajine okrenula Rusiji za pomoć u Savetu bezbednosti UN, Hodžis je izrazio uverenje da Moskva neće odustati od te svoje prednosti sve dok situacija sa KiM ne bude rešena i ocenio da ona uopšte nije zainteresovana da spor bude rešen.

Hodžis je dodao da je važno suzbiti “narative” koje Rusija, kako je rekao, nameće u vezi sa SAD i NATO.

“Većina građana Srbije automatski povezuje SAD sa NATO, a NATO sa bombardovanjem od pre dvadeset godina. To je narativ koji Rusija forsira, ali to je i razlog zbog kojeg sam želeo da zajedno odam poštu deci koja su tragično nastradala prilikom bombardovanja. Gubitak života dece bilo koje zemlje, bilo koje vere, bilo kojeg etničkog porekla je užasna stvar. To je i podsetnik koliko je važno da se više nikad ne ponovi da mladi ljudi gube život na području Balkana”, naveo je Hodžis.

Izvor: Танјуг

HodžisdijalogBeograd-Priština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva