:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2020   11:03

0

126

Holandija i Francuska se i dalje protive ukidanju viza za kosovske građane

Poslednjih godina često je najavljivano ukidanje viza za kosovske građane to se do danas nije desilo. Jasno protivljenje tome izrazili su Francuska i Holandija, prenosi Ekonomija Onlajn.

Protivljenje Francuske i Holandije liberalizaciji viznog režima za Kosovo pojasnili su ovog ponedeljka premijer Mark Rute i holandski ministar spoljnih poslova , Stef Blok, koji je napisao pismo grupi članova Evropskog parlamenta, koji su tražili slobodno kretanje za građane tzv.Kosova.

“Završetak sudskih procesa u slučajevima povezanim sa organizovanim kriminalom i korupcijom i dalje su važna, jer su to ključ standarda”, navodi se u pismu.

U ovom pismu izražena je zabrinutost zbog migracija, a posebno jačanja vladavine prava,  Francuska je jasno izjavila da tzv.Kosovo još uvek nije ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima, a francuski ambasador na Kosovu rekao je da je ta zemlja zajedno sa nekoliko drugih država članica veruje da tzv.Kosovo u ovoj fazi još nije ispunilo sve uslove.

Dalje je spomenula slučajeve dve države kojima su vize ukinute, kao i to da se Francuska suočava sa migracijom iz Gruzije i Albanije, i da im to pravi velike probleme, što je Francusku učinilo opreznijom kada je u pitanju liberalizacija viza.

Izvor: Kosovo online/Ekonomija online

KiMHolandijaFrancuskavize
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva