:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2020   22:55

0

134

Hoti: Biću glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je večeras da će on predvoditi dijalog sa Beogradom, jer to, kako kaže, predviđa kosovski Ustav.

"Ustavni sud je 2019. godine doneo odluku da premijer predstavlja, odnosno predvodi Kosovo na međunarodnoj sceni", rekao je Hoti za RTK.

On je naveo da je imao kontakte sa izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ubrzo nakon što je izabran za premijera.

"Odmah nakon mog izbora imao sam kontakt sa Lajčakom. Bio sam jasan o našem opredeljenju u pogledu dijaloga. Sa njim smo uspostavili prve kontakte. Kao i sa gospodinom Borelom i drugim predstavnicima institucija", rekao je Hoti.

Dodao je da neće napraviti grešku da bira između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, već će sarađivati i sa jednima i sa drugima po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

"Nećemo pogrešiti da se svrstavamo samo na jednu stranu, između SAD i EU. Mi smo sa obe strane, nećemo ići u dijalog bez Vašingtona. Postoji ogromno interesovanje Vašingtona za sprovođenje sporazuma", rekao je Hoti.

On je potvrdio i da ga bivši premijer Aljbin Kurti nije sačekao u kancelariji prilikom primopredaje dužnosti.

„Mislim da to uopšte ne pokazuje institucionalnu kulturu. Moramo se pomiriti sa rotacijama na vlasti. U budućnosti ću ja predati nekom drugom“, rekao je Hoti.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva