Hoti: Čekamo da se razjasni proces dijaloga

:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Jun 11, 2020   17:24

0

31

Hoti: Čekamo da se razjasni proces dijaloga

Novoizabrani premijer Kosova* Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) izjavio je da je u procesu dijaloga Beograda i Prištine uloga Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država komplementarna.

U za razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) podvlači da je Priština za postizanje i sprovođenje sporazuma potrebna puna podrška EU i snažna posvećenost SAD.

“Ne može jedno bez drugog”, kazao je Hoti.

On je podsetio da je EU sada već imenovala osobu za dijalog, Miroslava Lajčaka, te da visoki predstavnik EU Josep Borel ima jasne smernice od Evropske komisije za unapređenje ovog procesa.

“Postoji velika pažnja ključnih država EU, Nemačke i Francuske, za proces dijaloga, i važno je da je i Vašington puno fokusiran da se zauvek okončaju otvorena pitanja između Kosova* i Srbije. Mi smo upravo preuzeli dužnost i sada čekamo da se narednih dana razjasni proces koji će se odvijati”, kazao je Hoti.

Hoti navodi da je Priština spremna za dijalog i očekuje da će se nastaviti “veoma brzo”. Naglašava da je vlada koju vodi ukidanjem recipročnih trgovinskih mera Srbiji 6. juna ispoštovala zahteve međunarodnih partnera kako bi se dala šansa dijalogu.

“Ulazimo u proces dijaloga jasni što se tiče principa i ciljeva procesa dijaloga. Nemam mandat da vodim dijalog o pitanjima koja se tiču teritorijalnog integriteta Republike Kosovo*. To je jasno”, naveo je Hoti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RSE

KiMHotidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva